caes

Montseny Ja en són disset

Set noves empreses s'adhereixen a la Carta Europea de Turisme Sostenible

18/12/2016

El desembre del 2014 es va adherir un primer grup de deu empreses a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) al Montseny i el passat 14 de desembre, a Cànoves i Samalús en el marc de la 17a sessió del Fòrum permanent, es va fer l’acte d’adhesió de set nous establiments a la CETS. Són els següents: La Casanova de Sant Miquel, Restaurant Can Candelich, Ecosalgot, Muralles.cat, Hotel Ripoll, Aparthotel Som l’Om i Viladraueducacio.

L’any 2010 el Montseny va iniciar un procés participatiu i de treball tècnic per obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible, una certificació gestionada per la Federació Europarc que reconeix que un territori, a l'entorn d'un espai protegit, disposa d’una estratègia turística sostenible.

El primer reconeixement al Montseny va arribar l’octubre del 2011 i validava un Programa d’actuacions que s’estenia fins al desembre del 2015 i que ha permès consolidar espais de treball, diàleg i gestió compartida de diferents projectes turístics basats en la posada en valor del patrimoni natural del Montseny.

Transcorreguts cinc anys, el Montseny ha estat treballant durant tot 2015 per a renovar la Carta Europea de Turisme Sostenible, realitzant un exercici d’avaluació participada que permetés continuar posant en pràctica un model de desenvolupament turístic que permeti satisfer les expectatives de turistes, població local, ens gestors de patrimoni i que promogui la prestació de serveis turístics sostenibles i de qualitat.

La documentació presentada a la Federació Europarc (que cobreix el període 2016-2020) així com la feina feta, capacitat d’autocritica, cooperació entre agents del sector turístic i manteniment d’espais de debat i participació, han estat factors clau que han portat a la renovació de la Carta Europea de Turisme Sostenible, distinció que es va lliurar el dimecres 7 de desembre a la seu del Parlament Europeu, a Brussel·les, juntament amb divuit espais protegits d’arreu d’Europa (ascendint a 157 el total d'espais protegits europeus acreditats).

Durant aquests anys, el Montseny ha implantat també el que la Federació Europarc anomena Fase II de la CETS i que consisteix en el reconeixement d’aquelles empreses turístiques que assumeixen un compromís vers la sostenibilitat del seu territori a partir de la signatura d’un acord de col·laboració amb l’espai protegit en què s’estableixen compromisos mutus.

Així, el desembre del 2014 es va adherir un primer grup de deu empreses mentre que aquest dimecres 14, a Cànoves i Samalús, es va fer l’acte d’adhesió de set nous establiments a la CETS. Són els següents: La Casanova de Sant Miquel, Restaurant Can Candelich, Ecosalgot, Muralles.cat, Hotel Ripoll, Aparthotel Som l’Om i Viladraueducacio (d’esquerra a dreta en la imatge).

L’acte d’adhesió es va dur a terme en el marc de la 17a sessió del Fòrum permanent, l’espai de consulta i participació de la CETS, en què es van aprovar també criteris de permanència en el projecte basats en la participació activa i proactivitat en el projecte. Se suma, doncs, aquesta aprovació a l’autoexigència i voluntat de participació real que des de la Federació Europarc veuen en el Montseny.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Montseny, general,