caes

Montseny | Altres | Xarxa de Parcs Naturals | Diputació de Barcelona Compta amb la col·laboració del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny

Una exposició itinerant de fotografies de reserves de la biosfera d'arreu del món serveix per celebrar els cinquanta anys del Programa MaB

10/11/2021

Les reserves de la biosfera estan d’aniversari. Una exposició itinerant, que s'ubicarà al Moll de Mestral del Port Olímpic des del 15 de novembre fins a finals d’any, servirà per celebrar els cinquanta anys del programa MaB (Persona i Biosfera) que va promoure la UNESCO el 1971. L’exposició, comissariada pel naturalista Joaquín Araújo, és un viatge pel planeta a través de seixanta-una imatges impactants de gran format, captades pels millors fotògrafs mundials, que ens mostren alguns dels paisatges, de la flora i la fauna més recognoscibles de diferents reserves de la biosfera, tant d'Espanya com de la resta del món.

La presentació de "Les reserves de la biosfera" es farà el dijous 18 de novembre a les 12 h al mateix Moll de Mestral. Seguidament, el comissari farà una visita guiada per explicar la mostra, organitzada per Lunwerg Editores i patrocinada per la Fundació AXA. Entre d’altres, hi han col·laborat la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri per a la Transició Ecològica i la mateixa UNESCO.

La mostra vol celebrar aquest moment històric, tot reivindicant la importància de les reserves de la biosfera com a territoris pioners i experimentals en la recerca de solucions sostenibles als reptes mediambientals del nostre temps. Així, es pot veure com les reserves de la biosfera són territoris on s'harmonitza la conservació de la diversitat biològica i cultural amb el desenvolupament socioeconòmic de la població local, sempre amb respecte vers els valors de la naturalesa. A Catalunya, tenim la Reserva de la Biosfera del Montseny (declarada el 1978 i, per tant, amb més de quaranta anys de vigència) i la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre.

Les deveses de Sierra Morena, els aiguamolls de Doñana, els Ancars gallecs, la Conca Alta del Manzanares, les illes de Menorca, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, El Hierro o La Gomera… i, així, fins a cinquanta-dos paisatges formen la xarxa de les reserves de la biosfera a Espanya. Són espais sancionats pel Programa Persona i Biosfera (MaB) de la UNESCO, i se sumen a l'àmplia xarxa mundial de reserves de la biosfera integrada per 669 reserves a cent vint països.

Les imatges d’aquesta mostra fotogràfica a l'aire lliure permeten fer un viatge sorprenent per la biodiversitat mundial, a través d'una selecció de les reserves de la biosfera més representatives de tot el món. Cal subratllar que aquests espais van més enllà de la convencional protecció del seu àmbit, com passa amb els parcs nacionals. En aquestes reserves es busca un desenvolupament socioeconòmic del territori, però amb una cura especial en la conservació de la natura.

A les reserves s'aconsegueix sovint el manteniment dels modes de vida tradicionals i es procura que la participació dels habitants sigui el més activa i responsable possible. Són, a més, llocs que ofereixen múltiples oportunitats a la investigació en gairebé tots els camps de la ciència i que solen complir també una funció de lleure, descans i informació, tot això sense degradar el medi natural. Són doncs, en paraules de Joaquín Araújo, "escoles de vida".

L'exposició ja ha visitat Bilbao (del 3 juny a l'11 de juliol), Santander (del 15 de juliol al 5 de setembre), Madrid (del 10 de setembre al 10 d'octubre) i serà a Barcelona del 18 de novembre al 31 de desembre. Podeu consultar la nota de premsa de Lunwerg Editores i la Fundació AXA en aquest enllaç.

L'exposició estarà instal·lada al Port Olímpic de Barcelona dins de la seva actuació per la conservació del litoral i el medi marí: el Port Olímpic i el Zoo de Barcelona han iniciat un projecte de renaturalització del litoral, que contempla l'ambientalització dels dics submergits del port per afavorir el bioma marí i millorar la integració ambiental del dic d’abric. Aquest projecte específic té com a objectiu fomentar l'increment de la diversitat biològica de la zona, la potenciació de sistemes naturals més productius i la sensibilització de la ciutadania en la conservació del medi marí, reflectint-se en el parc dels Esculls del litoral de Llevant de Barcelona.

compartir

Font de la informació: Lunwerg Editores

Categoria: Educació ambiental, flora, fauna, hàbitats, Divulgació, Exposicions, Montseny, Altres, Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, Biodiversitat, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS, Notícies d'arreu, Educació ambiental,