caes

Olèrdola El 7 de novembre d'enguany s'han complert cinquanta anys de la inauguració del MAC Olèrdola

Es presenta l'exposició 'Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l'IEC' al Museu d'Arqueologia de Catalunya a Olèrdola

10/11/2021

El diumenge 14 de novembre tindrà lloc la presentació de l'exposició commemorativa dels cent anys d’inici de les excavacions a Olèrdola, seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Al llarg del matí, s’ha previst una visita teatralitzada al conjunt històric d'Olèrdola, seguida d’uns parlaments que donaran pas a l’obertura de l’exposició. Per assistir-hi cal fer reserva prèvia al Museu d’Arqueologia de Catalunya. La mostra es podrà visitar fins al març del 2022.

El proper diumenge 14 de novembre tindrà lloc la presentació de la inauguració de l’exposició temporal "Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l’IEC", una mostra que destaca les intervencions arqueològiques i arquitectòniques dutes a terme fa just un segle, en el context cultural, social i polític en què aquestes es van realitzar, les primeres durant la Mancomunitat (1921) i les segones efectuades ja sota la dictadura de Primo de Rivera (1926 i 1928).

La mostra s’emmarca en els actes que durant el 2021 s’estan duent a terme amb motiu de l’efemèride, la qual ha estat inclosa en les commemoracions destacades de l’any 2021 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Al llarg del matí del diumenge 14 de novembre s’han previst diverses accions al voltant de tres eixos principals: la recerca de les restes arqueològiques, la conservació dels monuments i la valoració d’aquest patrimoni.

Així, el programa d’activitats s’iniciarà, a les 11 h, amb una visita teatralitzada al conjunt històric d’Olèrdola de la mà d’alguns dels personatges que van protagonitzar aquelles primeres accions, Maties Pallarès i Jeroni Martorell. A través d’espais patrimonials on l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va actuar entre els anys 1921 i 1928 es transportarà els assistents a una època en la qual la recerca arqueològica fou pionera en el procés de documentació del jaciment d’Olèrdola.

A les 12.30 h, estan previstos els parlaments de benvinguda i presentació, a càrrec del director del Museu d'Arqueologia de Catalunya i de la comissària de l'exposició. Seguiran una sèrie d'intervencions de representants de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i de l'Ajuntament d'Olèrdola i tancarà l'acte un representant del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Clourà els parlaments l'obertura de l'exposició acompanyada d'una copa de vi DO Penedès.

Totes les activitats són gratuïtes si bé la reserva prèvia al MAC Olèrdola és obligatòria per a totes elles ja sigui als telèfons 938 901 420 i 675 782 936 o mitjançant el correu electrònic mac.olerdola@gencat.cat.

'Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l'IEC a Olèrdola (1921-2021)'

En el marc del programa d'activitats previstes durant el 2021, el Museu d’Arqueologia de Catalunya ha elaborat un discurs expositiu que representarà aquesta efemèride. L'exposició estarà present a les seus d’Olèrdola i de Barcelona del Museu d'Arqueologia de Catalunya, i també l’Institut d’Estudis Catalans. A Olèrdola s’hi podrà veure des del novembre del 2021 fins al març del 2022.

Un dels trets més remarcables de la mostra és la presència d'imatges antigues procedents dels fons del propi Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) així com dels arxius de l’Institut d'Estudis Catalans (IEC), de la Diputació de Barcelona, de l’Arxiu Nacional de Catalunya, de I‘Institut Ametller d’Art Hispànic (Arxiu Mas) i de l’arxiu familiar de Montserrat Viadiu, les quals permeten endinsar-se en els esdeveniments que es commemoren.

Una mostra amb tres àmbits diferenciats

La mostra ocuparà un espai de 40 m2 en el qual destaca un àmbit central en què s’incidirà en les intervencions arqueològiques i arquitectòniques dutes a terme fa cent anys centrades en la recerca de les restes arqueològiques, la conservació dels monuments i la valoració d’aquest patrimoni.

Un segon àmbit estarà format per un gran mural a mode de mosaic i amb projeccions i hi tindran presència les persones que van engegar i dirigir els projectes i les publicacions científiques i divulgatives que les intervencions van generar. Tancarà l’espai principal un tercer àmbit on es mostrarà la selecció de tres peces: una tassa de la fi de l’edat del bronze, una gerra de vernís negre d’època ibèrica i un calze i una patena altmedieval. Tots elles procedeixen de les excavacions arqueològiques més recents i permeten enllaçar els inicis de la recerca amb la recerca actual i l’avanç del coneixement del conjunt d’Olèrdola.

La torre oest de la muralla romana servirà de marc per a la projecció d’un audiovisual elaborat amb motiu del centenari, els autors del qual són en Roger Subirana i la Sílvia Isach, amb veu d’Esther López.

El projecte ha comptat amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), l’Ajuntament d’Olèrdola, el Parc del Garraf i el Parc d’Olèrdola de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, l’Institut d’Estudis Penedesencs  (IEP) i Vinseum. Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. 

Cent anys després i gràcies a aquestes actuacions i a altres que les han seguides fins als nostres dies, Olèrdola és un espai viu, obert al públic i clau en el territori, que atresora un ric i complex patrimoni històric i un entorn natural preservat. Adquirit per la Diputació de Barcelona el 1963, avui és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya que va obrir les seves portes el 7 de novembre del 1971, just ara fa cinquanta anys.

compartir

Font de la informació: Museu d'Arqueologia de Catalunya a Olèrdola - MAC Olèrdola

Categoria: Olèrdola, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS, Notícies d'arreu,