Excepcional troballa d'un crani humà d'època ibèrica a Olèrdola, el més meridional identificat fins ara a Catalunya
Font de la informació: Ajuntament d'Olèrdola i MAC Olèrdola
Categoria: Educació ambiental, Olèrdola,
Crani humà d’època ibèrica localitzat a Olèrdola. Autor: Museu d'Arqueologia de Catalunya. Seu d'Olèrdola
El crani trobat a Olèrdola en el marc de les intervencions arqueològiques del Museu d'Arqueologia de Catalunya és el més meridional identificat fins ara a Catalunya i el primer que es documenta en el territori de la tribu dels Cessetans, tal com ha destacat Núria Molist, responsable de la seu d'Olèrdola del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Fins al diumenge 16 de gener, es podrà veure a l’exposició "L'enigma Iber. Arqueologia d'una civilització" i després s’instal·larà a la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia.
Les intervencions arqueològiques efectuades pel Museu d'Arqueologia de Catalunya a Olèrdola entre els mesos de novembre i desembre han propiciat la troballa d'un nou crani humà d'època ibèrica que se suma als coneguts cranis enclavats d'Ullastret i de Santa Coloma de Gramenet. La localització de cranis humans a les muralles o a l'exterior d'edificis de ciutats i poblats són una excepcionalitat al món ibèric i responen a l'exhibició com a trofeus dels caps tallats dels enemics vençuts, una tradició procedent del món celta.
El nou crani d'Olèrdola és el més meridional identificat fins ara a Catalunya i el primer que es documenta en el territori de la tribu dels Cessetans, tal com destaca en una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola Núria Molist, la responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia (àudio).
Aquesta troballa se suma a les poques restes humanes existents d'aquesta època que possibiliten la realització d'estudis genètics, imprescindibles per conèixer els orígens dels grups humans que van viure a la península Ibèrica entre els segles IV i I abans de la nostra era (àudio).
Fins al diumenge 16 de gener, el crani es podrà veure a Barcelona a l’exposició "L'enigma Iber. Arqueologia d'una civilització" i després s’instal·larà a la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia.
Descoberta d’una nova torre a la muralla romana
Un altre element a destacar d’aquesta darrera intervenció arqueològica a Olèrdola és la descoberta d’una nova torre de la muralla romana. La intervenció ha permès recuperar 43 metres de muralla fins ara poc visibles i la pedrera que s’obrí als seus peus per extreure els carreus, amb la inesperada localització d’una torre que s’afegeix a l∫es quatre torres conegudes des del segle XVIII (àudio).
Núria Molist subratlla que els projectes en marxa, les actuacions previstes i novetats com aquestes permeten reforçar Olèrdola com a referència arqueològica de primer nivell (àudio).
Per a més informació, es pot consultar la documentació facilitada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya i escoltar l'entrevista a Núria Molist, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola.
Font de la informació: Ajuntament d'Olèrdola i MAC Olèrdola
Categoria: Educació ambiental, Olèrdola,
Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús: