caes

Olèrdola També es van inspeccionar les caixes niu de mallerengues

5è Taller d'Anellament d'Ocells al Parc d'Olèrdola

28/05/2019

El diumenge 19 de maig, l’equip de guardes i ornitòlegs del Parc d’Olèrdola va portar a terme l’activitat d’inspecció de les caixes niu per a mallerengues ubicades al Conjunt monumental d’Olèrdola. També es va desenvolupar una jornada d’anellament, durant la qual es van capturar, estudiar i anellar diversos ocells que, a continuació, es van deixar en llibertat. L’activitat, gratuïta i oberta al públic, va aplegar 36 persones, van poder conèixer la tècnica amb què s’estudien les aus silvestres.

L'anellament científic d'ocells és una eina de coneixement i conservació del més alt nivell. Durant la primavera, la majoria d'essers vius ocupen el seu temps en la reproducció i és, per tant, un dels moments més delicats de l'any. Si bé fer anellaments en aquesta època de l’any podria generar un impacte i un risc potencial per a aquestes poblacions, aquest risc està totalment minimitzat i l'impacte de la manipulació per part de l’ornitòleg és ínfima. 

Durant les tasques d'anellament, els anelladors prenen totes les mesures de seguretat per prevenir possibles incidents. La figura de l'anellador és la d'un expert ornitòleg i  manipulador de fauna. A Catalunya es poden comptar entre 250 o 300 anelladors actius, formats i avalats per institucions científiques i naturalistes com l'ICO (Institut Català d'Ornitologia) i autoritzats per l’administració publica (departaments d'Agricultura i de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya). Seguint aquests paràmetres, cada any la Generalitat i l'ICO revisen, i renoven si s’escau, el permís individual per a cada anellador.

El motiu per realitzar aquests anellaments durant  aquesta època de l’any és que formen part, precisament, de programes estandarditzats de seguiment de diferents paràmetres biològics i de biodiversitat, moltes vegades demanats i finançats per la Unió Europea a través del Ministeri o del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Aquests seguiments i anellaments en època de reproducció permeten estudiar una de les variables més importants, la productivitat, que és la relació d'adults en estat reproductor amb el nombre de polls nascuts i sobreviscuts en la temporada.

Les mesures de precaució en el maneig son màximes ja que, si no, els resultats de supervivència i productivitat sortirien esbiaixats. La interacció entre els científics i els animals podria alterar el seu comportament i, per tant, els valors estadístics obtinguts. En conseqüència, les condicions del medi i, sobretot, dels individus s’han de mantenir tan intactes com sigui possible per no influir en els resultats dels estudis.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: ocells, vertebrats, Educació ambiental, Olèrdola, Gestió del medi, Educació ambiental, hàbitats, Recerca i seguiment, fauna, Divulgació, Biodiversitat, Educació ambiental, general,