caes

Olèrdola A càrrec del Museu d'Arqueologia de Catalunya

S'inicien els treballs per realitzar un 3D de l'església i la necròpoli del Pla dels Albats, al Conjunt Monumental d'Olèrdola

24/03/2018

A través de dron i escàner 3D, el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Olèrdola està treballant en la realització d’un 3D de l’església de Santa Maria i la necròpoli fora muralles, al Pla dels Albats. Aquesta acció s’emmarca dins el projecte quadriennal de recerca en arqueologia ECLOC (Ecclesiæ, cœmeteria et loci (s. VIII-XI). Sancti Cirici de Colera, Sidilianum, Olerdola / Esglésies, cementiris i hàbitats (segles VIII al XI). Sant Quirze de Colera, Sidillà, Olèrdola), liderat per la Universitat de Barcelona. Actualment en avançada fase de producció, es preveu la presentació del 3D del Pla dels Albats el proper mes de maig, en el marc del Dia Internacional dels Museus.

La ciutat medieval d’Olèrdola estava conformada per l’espai situat dins de les muralles (amb el castell, l’església parroquial de Sant Miquel, cases de persones benestants, tallers...) i l’espai fora muralles, que ocupava una àmplia superfície. La seva part central és l’avui anomenat Pla dels Albats, amb l’església de Santa Maria i la necròpolis de tombes antropomorfes, així com també cases, tallers, cellers de vi, estables, etc.

En el marc d’un projecte ECLOC (Esglésies, cementiris i llocs), els darrers anys el Museu d’Arqueologia de Catalunya i la Universitat de Barcelona han treballat -per primera vegada amb metodologia científica- al Pla dels Albats. Com a cloenda d’aquest període i després de recuperar i restaurar l’església de Santa Maria i descobrir noves i nombrosos tombes antropomorfes o olerdolanes de la necròpolis, el pas següent és posar-lo en valor mitjançant accions com l’adequació  del pas i la senyalització.

En aquesta línia, s’ha previst també realitzar un 3D de l’espai de l’església i la necròpolis amb finalitat divulgativa. A l’actualitat, s’està treballant en la producció final del 3D, després de dur a terme la presa de dades a través d’un dron, fotogrametria i escàner làser 3D, dut a terme per l’empresa CAPTAE. El resultat serà un interessant producte de divulgació que permetrà als visitants del conjunt monumental d’Olèrdola fer una completa visita virtual de l’emplaçament.

Per a més informació sobre el Conjunt Monumental d’Olèrdola, consulteu la pàgina web www.macolerdola.cat.

compartir

Font de la informació: Museu d'Arqueologia de Catalunya

Categoria: Olèrdola, general,