Comencen a arribar exemplars postreproductors

Davallada del flux migratori al Parc Fluvial del Besòs

$urlFileEntry

Balquer (arxiu 2012). Autora: Alícia Garcia

05/07/2016

Durant el mes de juny, el flux migratori d'ocells que es desplacen des de les seves zones d'hivernada fins a les zones de nidificació ja és molt escàs. 

Tanmateix, ja comencen a arribar els primers exemplars postreproductors que nien al centre i nord d'Europa, com la gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus), la xivita (Tringa ochropus) i la xivitona vulgar (Actitis hypoleucos).

Pel que fa a les especies reproductores, el corriol petit (Charadrius dubius) és una espècie que té diversos problemes d'origen antròpic a més de les riuades i l'escassetat de platges elevades i amb vegetació on niar.

Aquest any ho ha intentat a la barra de sorra a la  desembocadura però, finalment, no ha arribat a bon port.

En canvi,  la parella de xoriguer comú (Falco tinnunculus) que nia al pont del molinet sí que ha tingut èxit reproductor.

Pel que fa als ocells que crien als canyissars de depuració, destacar que enguany hi ha hagut un balquer (Acrocephalus arundinaceus) cantant diverses setmanes a les  parcel·les situades davant de Can Zam. També s'ha pogut observar un cabusset (Tachybaptus ruficollis) al tram dels canyissars. Cal subratllar igualment l'observació de mallerengues, una petita (Periparus ater) i una emplomallada (Lophophanes cristatus).

Quant als cames llargues (Himantopus himantopus), finalment no hi ha hagut cap individu que s'hagi instal·lat, però sí que s'han vist un màxim de cinc exemplars. S'ha pogut constatar les grans dificultats que tenen per aturar-se a la desembocadura a conseqüència del pas continuat de persones a la vora del riu i la manca de zones amb poca profunditat.

Altres observacions d'exemplars en migració que s'han aturat al parc han estat tres martinets rossos (Ardeola ralloides) a la desembocadura. Respecte a la resta d'animals, destacar la captura d'una serp blanca (Rhinechis scalaris) a Sant Adrià per part d'un usuari del Parc Fluvial del Besòs.

 

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Parc Fluvial del Besós, Parc Fluvial del Besòs, Biodiversitat, Hidrologia, fauna, vertebrats, ocells, hàbitats, Planificació i avaluació, Gestió del medi,