caes

Parc Fluvial Besòs El flux migratori d'ocells fins a les zones d'hivernada és màxim

El seguiment ornitològic d'octubre al Parc Fluvial del Besòs ofereix nombroses observacions rellevants

18/11/2021

Són diverses les observacions faunístiques rellevants fetes el mes d’octubre al Parc Fluvial del Besòs durant el seguiment ornitològic. Entre elles, destaquen la d'un mosquiter de doble ratlla, dos territs variants, una boscarla mostatxuda i un mosquiter comú siberià. L’observació més inesperada correspon a un aufrany i es pot confirmar que, enguany, no hi ha hagut cap brot de botulisme.

Durant el mes d’octubre, el flux migratori d’ocells que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada continua sent màxim, si bé les espècies que passen l’hivern al sud del Sàhara comencen a ser escasses. En canvi, comencen a arribar un bon nombre d’espècies hivernants a la nostra latitud. Pel que fa als ocells aquàtics, destaca l’observació de dos territs variants (Calidris alpina) i una fotja vulgar (Fulica atra) a Sant Adrià de Besòs a més de sis xarxets comuns (Anas crecca) al tram dels canyissars de depuració.

En aquest tram, la presència d’una mica d’aigua emergida en una parcel·la ha permès l’observació, també per primer cop, d’una boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon), cantant. La boscarla mostatxuda és una espècie molt remarcable perquè es troba a l’Annex I de la Directiva Aus de la Unió Europea. És un nidificant força escàs i localitzat a Catalunya, on només es troba en algunes zones humides litorals. A l’hivern se’n veuen a més localitats.

En aquestes parcel·les de canyís també es va veure una cotxa blava (Luscinia svecica) i un dels dos rasclons (Rallus aquaticus) que es van detectar en l’últim cens realitzat, fet que confirma l’elevat valor faunístic que implica tenir algunes parcel·les inundades tot l’any.

També s’han observat altres famílies d’ocells, destacant dues àguiles calçades (Aquila pennata) i un colltort (Jynx torquilla) en aquest mateix tram, a banda d’un enganyapastors (Caprimulgus europaeus) a Santa Coloma de Gramenet.

A Sant Adrià de Besòs, cal destacar un mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus) en un dels pollancres. Es tracta d’una espècie que era considerada una raresa en l’àmbit peninsular, però que en els darrers anys s’ha tornat força regular a molts indrets, inclòs el Parc Fluvial del Besòs i el seu entorn. Així doncs, la seva troballa representa un dels al·licients més notables que tenen els ornitòlegs que visiten el Parc durant aquest mes. Cal remarcar que aquest individu ha estat el primer que s’ha observat aquesta temporada a Catalunya segons el portal web d’observacions d’ocells www.ornitho.cat.

També s’hi ha vist i escoltat un mosquiter comú siberià (Phylloscopus collybita tristis), un taxó considerat raresa a la Península, tot i que se’l detecta anualment a Catalunya.

No obstant això, l’observació més inesperada correspon a un aufrany (Neophron percnopterus) juvenil en migració activa, sobrevolant Sant Adrià de Besòs i vist per primera vegada al Parc.

La gestió que es fa del prat fluvial del marge dret afavoreix la migració d’espècies d’ocells com els bitxacs (Saxicola sp.).

Tres anys seguits sense botulisme al Parc Fluvial

D’altra banda, enguany es pot concloure que no hi ha hagut brot de botulisme, fet que suposa la primera vegada en setze anys que s’encadenen tres anys seguits sense aquesta malaltia que acostuma a afectar ocells aquàtics com ànecs collverds (Anas platyrhynchos) o gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus).

Com a fet negatiu, destacar l’observació de dos nius de vespa asiàtica (Vespa velutina) en arbres del Parc Fluvial: un a Sant Adrià de Besòs i un altre a Montcada i Reixac.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Paisatge, Hidrologia, flora, fauna, vertebrats, ocells, hàbitats, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, ODS, Parc Fluvial del Besós,