Parc Fluvial Besòs S'hi han pogut observar espècies poc comunes en aquesta època

Els ocells migratoris omplen el Parc Fluvial del Besòs durant la primavera

07/04/2025

El Parc Fluvial del Besòs ha esdevingut, durant el mes de març, un espai clau de parada per a moltes espècies migratòries que s'hi aturen per descansar i alimentar-se abans de continuar el viatge cap a les zones de cria del nord d'Europa. Les condicions meteorològiques adverses que han predominat al març han afavorit l'observació d'un nombre superior al que és habitual de certes espècies, com ara la cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus) i la boscarla dels joncs (Acrocephalus schoenobaenus), dos petits ocells insectívors que només es deixen veure en època migratòria.

El temporal de llevant també ha deixat imatges poc freqüents, com les desenes de gavines capnegres (Larus melanocephalus) concentrades a la desembocadura del riu, a Sant Adrià de Besòs, tot aprofitant els pocs espais de tranquil·litat per reposar. En canvi, l'observació de cames llargues (Himantopus himantopus) ha estat escassa enguany a la desembocadura, a diferència de l'any anterior, on només s'han vist tres individus. Curiosament, un petit grup de cinc exemplars ha estat localitzat en un bassal generat per unes obres al barri de la Catalana, acompanyats d'un grasset de muntanya (Anthus spinoletta), una escena que posa en evidència la manca d'hàbitats adequats i tranquils per a les espècies aquàtiques en determinats hàbitats del riu.

Un altre dels moments destacats del mes ha estat la presència de dos capons reials (Plegadis falcinellus) que, durant una setmana, s'han estat alimentant als canyissars de depuració i passant la nit als canyars de Sant Adrià de Besòs, en companyia d'esplugabous (Ardea ibis) i martinets blancs (Egretta garzetta). Aquesta espècie, que s'està expandint per Europa, s'ha deixat veure amb més freqüència al Parc en els darrers anys, tot i que encara de forma puntual i esporàdica.

Pel que fa a les espècies exclusivament migratòries, s'han registrat les primeres observacions de mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus), capsigranys (Lanius senator) i, de manera especial, un mascle de còlit ros (Oenanthe hispanica). També han arribat els primers ocells estivals, com les orenetes comunes (Hirundo rustica), les orenetes cuablanques (Delichon urbicum) i els ballesters (Apus melba).

En contrast, pel que fa a les darreres espècies hivernants presents al Parc, les tres fotges comunes (Fulica atra) presents fins fa poc han marxat com a conseqüència de les crescudes del riu, i s'ha detectat un esparver comú (Accipiter nisus) a Sant Adrià de Besòs. D'altra banda, continua present el mosquiter comú siberià (Phylloscopus collybita tristis), una subespècie rara a la península Ibèrica que s'ha deixat veure des del mes de novembre a l'inici del Refugi de Biodiversitat de Santa Coloma. Tot i la seva raresa, és habitualment observada cada hivern.

compartir

Font de la informació: Xavier Larruy

Categoria: fauna, vertebrats, ocells, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs,

Cercador de notícies




        Subscriu-te als nostres butlletins

         

        Rep els nostres butlletins de Parcs.

        Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

        fent clic als botons de sota.

        butlletí gaudim

        Subscriu-te a gaudim als parcs (agenda) Subscriu-te a l'Informatiu dels parcs

        Suggeriments, opinió i xarxes socials

         

        Envia'ns els teus suggeriments, opina

        i visita les nostres xarxes socials

        Suggeriments

        Suggeriments Opina Xarxes socials