caes

Parc Fluvial Besòs L'activitat, conduïda per Xavier Larruy, va comptar amb la col·laboració de diversos voluntaris

Gairebé un centenar d'ocells anellats de dinou espècies diferents, en el primer anellament sense restriccions al Parc Fluvial del Besòs

21/11/2022

En el primer anellament de la temporada de tardor fet al Parc Fluvial i organitzat per la Diputació de Barcelona, es van anellar prop d’un centenar d’exemplars de dinou espècies diferents. L’activitat es va fer el diumenge 20 de novembre en l’àmbit de Montcada i Reixac al marge esquerre, entorn a l'EDAR Besòs. Destaca l'anellament d'una xivita, un hivernant escàs.

L’objectiu de l’activitat era mostrar la diversitat d'ocells que s'aturen als canyissars, herbassars i la llera del riu durant aquest mes en què el flux migratori d’ocells que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada és màxim i comencen a arribar un bon nombre d’espècies hivernants a la nostra latitud.

Un volum important d'ocells anellats

L'anellament d’ocells realitzat al Parc Fluvial del Besòs ha assolit unes xifres d’ocells anellats molt remarcables. S’han anellat gairebé cent ocells de dinou espècies diferents i destaca l'anellament d'una xivita (Tringa ochropus), un hivernant escàs que només s'ha capturat una vegada al Parc Fluvial.

Activitats com aquesta posen de manifest el gran valor del Parc Fluvial com a zona de repòs i d’alimentació d’espècies migratòries i destaquen el bon nombre de captures d’espècies pròpies de canyissar a les parcel·les ubicades enfront de la depuradora de Montcada. Així, es van anellar 25 exemplars de mosquiter comú (Phylloscopus collybita), 22 rossinyols bords (Cettia cetti), 11 pit-roigs (Erithacus rubecula), 7 pardals xarrecs (Passer montanus) o 6 exemplars de mallerenga carbonera (Parus major), entre les espècies més nombroses.

També es van anellar tres exemplars de blauet (Alcedo atthis), bec de corall senegalès (Estrilda astrild), pinsà comú (Fringilla coelebs) i gafarró (Serinus serinus); dos exemplars de  cuereta torrentera (Motacilla cinerea), tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) i mallerenga blava (Cyanistes caeruleus). També s’ha pogut registrar un exemplar de xivita (Tringa ochropus), pardal de bardissa (Prunella modularis), merla (Turdus merula), bitxac comú (Saxicola rubicola), tallarol capnegre (Sylvia melanocephala) i pardal comú (Passer domesticus).

El Parc Fluvial del Besòs vol agrair la col·laboració voluntària i desinteressada dels anelladors Manel Gómez, Oriol Tello i Judit Mateos, que van donar suport al biòleg especialista en ocells Xavier Larruy durant la jornada, així com la tasca realitzada pels col·laboradors Biel Montoro, Javi Moreno i Enrique Gómez i la presència d'una seixantena de participants a la jornada.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Educació ambiental, Hidrologia, fauna, vertebrats, ocells, Recerca i seguiment, Divulgació, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Educació ambiental, Parc Fluvial del Besós,