caes

Parc Fluvial Besòs Comparteixen coneixements i experiències relacionades amb el Parc

La presència d'ornitòlegs i fotògrafs de natura al Parc Fluvial augmenta el nombre d'espècies detectades

17/12/2020

La presència d’ornitòlegs i fotògrafs de natura al Parc Fluvial ha permès l’augment de les dades recollides així com la detecció de més espècies. Al novembre, el nombre d’espècies que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada va disminuint. No obstant això, durant els seguiments ornitològics s’han observat espècies d’interès com un cruixidell i un capó reial, diversos rapinyaires i passeriformes.

La presència d’un grup de naturalistes no professionals i interconnectats entre si que comparteixen coneixements i experiències relacionades amb el Parc Fluvial del Besòs està permetent obtenir dades d’espècies que no acostumen a quedar-s’hi gaires dies i, per tant, costen més de detectar. 

Aquestes observacions ajuden a conèixer millor el Parc Fluvial des de punts de vista diversos com són el civisme i els usos (advertiment de gossos que persegueixen ocells dins el riu, gossos que cacen conills o mengen ous de postes d'ocell, etc.) i la biodiversitat (detecció de noves espècies d'aus, peixos o espècies vegetals, seguiment de nies en punts concrets…).

Entre d’altres, en Quique Carballal, la Pat Gallart, en Dionisio Sanz o en Javier Valladares són alguns d’aquests col·laboradors apassionats que ho fan de manera desinteressada. Tota aquesta informació tan valuosa la centralitza en Xavier Larruy, biòleg encarregat del seguiment avifaunístic del Parc Fluvial.

L'augment d’aquests especialistes al Parc Fluvial ha possibilitat la detecció d’espècies com el rocs (Arenaria interpres) i la fotja vulgar (Fulica atra) a la desembocadura, i les grues (Grus grus) en migració activa a Santa Coloma de Gramenet.

Resultats del seguiment avifaunístic del mes de novembre

Durant els seguiments ornitològics de novembre s’han detectat espècies d’interès com un cruixidell (Emberiza calandra) a Santa Coloma de Gramenet o un capó reial (Plegadis falcinellus) a Sant Adrià de Besòs, aquest darrer vist per l’aficionat a l’ornitologia Paco Torres.

Si bé les temperatures suaus no han afavorit l’arribada d’espècies hivernants, ja durant el novembre s’han pogut veure al Parc Fluvial sis xarxets comuns (Anas crecca) hivernant al tram dels canyissars de depuració i dos exemplars més a Sant Adrià de Besòs, a més d’un becadell sord (Lymnocryptes minimus) i dues puputs (Upupa epops) al tram dels canyissars i una més a la desembocadura.

Un total de quatre martinets de nit (Nycticorax nycticorax) s’han vist en el tram comprès entre la desembocadura i Santa Coloma de Gramenet així com una mallerenga petita (Periparus ater) a Sant Adrià de Besòs.

Pel que fa als rapinyaires, cal destacar una àguila calçada (Aquila pennata) al tram dels canyissars. També s’ha vist en aquest tram un aligot comú (Buteo buteo) i diversos esparvers vulgars (Accipiter nisus) al llarg del Parc.

Finalment, en relació amb l’ordre dels passeriformes, el més extens d'entre els ocells la característica dels quals és presentar tres dits dirigits endavant i un cap enrere, destaca encara l’observació d’espècies transsaharianes com l’oreneta vulgar (Hirundo rustica), la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus), el tallarol de garriga (Sylvia cantillans) i el rossinyol (Luscinia megarhynchos).

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Paisatge, Hidrologia, flora, fauna, vertebrats, ocells, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, ODS,