caes

Parc Fluvial Besòs S'han vist imatges tan poc freqüents com la d'un cabirol

Sorprenents observacions faunístiques el mes d'abril al Parc Fluvial

15/05/2020

Durant la primavera, les poblacions d’ocells migradors es desplacen des de les zones geogràfiques on han passat l’hivern cap a les zones climàticament més favorables per a la reproducció i la cria. Així doncs, és durant el mes d’abril quan es pot veure la migració prenupcial de la majoria d’espècies al Parc Fluvial del Besòs. D'entre les observacions faunístiques d'aquells dies, en destaca la d'un mascle de cabirol passejant per la pista que voreja la bassa del rec Comtal.

El tancament del Parc Fluvial pel decretat Estat d’Alarma a causa de la crisi de la COVID-19 podia fer pensar en un probable increment d’exemplars o d’espècies que es veurien afavorides per la menor pressió humana de les darreres setmanes. No obstant, sembla que el ventall d’espècies que ha aprofitat la manca d’usuaris al Parc ha estat menor del que s’esperava.

Tot i així, cal destacar la tórtora (Streptopelia turtur), que ha aprofitat per menjar a la gespa, ben proveïda de llavors. També ho ha fet la xivita (Tringa ochropus), que s’ha aturat en diversos punts del Parc, o la cuereta groga (Motacilla flava), una espècie que s’ha vist a la gespa en grups de fins a dos-cents exemplars portats per la llevantada. En general, el conjunt d’aus residents al Parc ha gaudit de més tranquil·litat i s’han pogut veure imatges poc usuals com ara ànecs collverds (Anas platyrhynchos) menjant o descansant a la gespa durant tot el dia.

Aus migratòries aturades al Parc per la llevantada

Centenars d’aus migratòries s’han vist obligades a aturar-se al Parc Fluvial degut a la llevantada. Per segon any consecutiu, ho ha fet un exemplar de papamosques de collar (Ficedula albicollis), una espècie considerada raresa a la península Ibèrica i que el passat mes d’abril del 2019 només es va poder veure al Parc Fluvial del Besòs.

També s’han observat ocells que no es veuen normalment, com ara el mosquiter xiulaire (Phylloscopus sibilatrix) a la desembocadura. Pel que fa als ocells aquàtics, cal destacar l’observació d’un morell de plomall (Aythya fuligula), una espècie molt escassa a Catalunya com a hivernant.

Cal remarcar l’observació de diferents espècies d’ardeids, en especial l’agró roig (Ardea purpurea), que es va veure aturat a Santa Coloma de Gramenet, i de martinet menut (Ixobrychus minutus), aturat a Sant Adrià de Besòs. Al mateix tram, s’ha vist un estol de dotze martinets blancs (Egretta garzetta) aturats. Pel que fa als limícoles, cal destacar la gamba verda (Tringa nebularia) a la desembocadura.

L’any passat no hi va haver cap observació d’àguila marcenca (Circaetus gallicus), aquest abril sí que s’ha vist buscant menjar al tram dels canyissars.

Pel que fa als ocells reproductors, s’ha vist als roquerols (Ptyonoprogne rupestris) restaurant el niu que van construir al pont del Molinet l’any passat, així que enguany tornaran a intentar la nidificació.

 

Un cabirol passejant pel Parc Fluvial

 

D’entre totes les observacions, la més sorprenent ha estat la d’un mascle de cabirol passejant enmig de la pista que voreja la bassa del rec Comtal. Una persona amb un gos que va aparèixer entre la vegetació van fer que s’espantés i fugís riu amunt, perseguit pel gos. Aquest fet torna a posar en evidència l’impacte dels gossos deslligats sobre la fauna.

 

Podeu veure més imatges a la pàgina de Facebook del Parc Fluvial del Besòs.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Publicacions, fauna, Paisatge, Hidrologia, Divulgació, ocells, vertebrats, Biodiversitat, ODS, mamífers, hàbitats, Parc Fluvial Besòs, Parc Fluvial del Besós, Recerca i seguiment, general,