Observacions faunístiques del mes de març al Parc Fluvial del Besòs
Gavià fosc, vist a Sant Adrià. Autor: Xavier Larruy
Tot i l'excepcionalitat del mes de març i les mesures adoptades derivades de l’estat d’alarma, les aus han iniciat, un any més, la migració prenupcial.
La migració dels ocells ocorre bàsicament durant dues estacions de l'any: la primavera i la tardor. Així doncs, durant el mes de març la migració prenupcial es fa més palesa. S’han observat alguns exemplars migratoris que s’han aturat al Parc Fluvial del Besòs per descansar, alimentar-se i, així, continuar el seu viatge migratori cap a les zones de cria més nòrdiques.
Tot i així, enguany no s’han vist pràcticament ocells migradors rellevants, des del punt de vista de la seva escassetat. No obstant això, es pot destacar un exemplar de polla pintada (Porzana porzana), vista a Sant Adrià de Besòs. En aquest tram també s’han vist dos gavians foscos (Larus fuscus), una espècie cada cop més escassa al litoral barceloní.
Pel que fa als ocells estivals habituals, cal destacar les primeres observacions de corriols petits (Charadrius dubius), que enguany probablement tindran més opcions de criar amb èxit pel major nombre i extensió de platges de codolars generades per les fortes riuades dels darrers mesos. També s’han vist les primeres orenetes vulgars (Hirundo rustica) i orenetes cuablanques (Delichon urbicum). Pel que fa als reproductors, ja s’han vist els primers pollets d’ànec collverd (Anas platyrhynchos) al Parc.
Tot i el confinament de la ciutadania, encara no s’ha constatat que aquest s’hagi traduït en l’observació regular d’espècies que podrien tenir una major presència al Parc en condicions de manca de pertorbacions causades per les persones, com sí ha passat en altres indrets. Tanmateix, les espècies habituals al Parc, com els tudons (Columba palumbus) i les polles d’aigua (Gallinula chloropus) s’han vist en major nombre, alimentant-se a la gespa o descansant com els ànecs collverds (Anas platyrhynchos).
Observació d'un colltort croata
A principis de març encara s’ha pogut veure un colltort croata, hivernant a la desembocadura (Pat Gallart com. pers.). Sabem el seu origen perquè hem rebut la informació del seu anellament que confirma que va ser anellat a Lijevo Sredičko, Pisarovina (Croàcia) el 30 de juny del 2019, quan encara era un poll en el niu. Es tracta, doncs d’un avistament molt remarcable perquè fins ara no es coneixia d’on provenien els colltorts que passen l’hivern a Catalunya (Raül Aymí com. pers.).
Aquesta observació torna a posar de manifest que en el Parc Fluvial del Besòs es poden arribar a veure o a constatar fets d’interès general referents a la fauna, malgrat la gran pressió humana i els impactes que pateix.
Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs
Categoria: Parc Fluvial del Besós, Paisatge, Biodiversitat, Hidrologia, fauna, vertebrats, ocells, hàbitats, Educació ambiental, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs, ODS, general,