caes

Parc Fluvial Besòs Realitzades el mes de juliol

Observacions faunístiques més destacables durant el seguiment ornitològic del Parc Fluvial del Besòs

30/07/2018

Durant el mes de juliol, el flux migratori d’ocells que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada ja és més notori, especialment en el cas dels ocells aquàtics. D’entre les espècies observades destaca especialment un picot verd (Picus viridis) vist a la desembocadura del Parc Fluvial del Besòs i, posteriorment, també vist aigües amunt. Destaquem també l’observació d’una fotja vulgar (Fulica atra) a Santa Coloma i un agró roig (Ardea purpurea) vist a Sant Adrià.

Al tram dels canyissars de depuració cal destacar que continua sent l’única zona del Parc on els cames llargues (Himantopus himantopus) s’han observat de forma regular, però en un nombre clarament inferior, fet que no es pot atribuir a les possibles molèsties humanes atès que la vegetació de les vores no s’ha segat en els darrers mesos per donar-los protecció.

Pel que fa als ocells passeriformes, s’han observat els primers exemplars d’espècies com el mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli), la bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta), el teixidor (Remiz pendulinus), el rossinyol (Luscinia megarhynchos) i el tallarol de garriga (Sylvia cantillans).

Respecte a les espècies reproductores, s’ha constatat que, malauradament, cap de les parelles de corriol petit (Charadrius dubius) s’ha reproduït amb èxit, tot i els intents durant les onze temporades de cria. En canvi, els ànecs collverd (Anas platyrhynchos) i les polles d’aigua (Gallinula chloropus) sí que han tingut força èxit reproductor, com és habitual. La parella de cabussets (Tachybaptus ruficollis) del tram dels canyissars tampoc s’ha pogut reproduir amb èxit degut a les recurrents riuades que hi ha hagut al llarg del que portem d’any.

De la resta d’animals, volem destacar l’observació d’una serp blanca (Rhinechis scalaris) a la desembocadura. També les petjades i excrements de senglar (Sus scrofa) i, especialment, l’observació d’una mostela (Mustela nivalis) i d’un llangardaix ocel·lat (Timon lepidus) a Montcada per part del personal de manteniment.

Pel que fa a les incidències, cal destacar l’avís dels primers ocells afectats probablement de botulisme, tal com és habitual en aquestes dates.

Amb aquesta noticia us volem desitjar bones vacances. Ens retrobem ben aviat amb més notícies!

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Paisatge, Educació ambiental, vertebrats, Biodiversitat, hàbitats, Parc Fluvial Besòs, Recerca i seguiment, Educació ambiental, fauna, ocells, Hidrologia, Parc Fluvial del Besós, general,