L'Informatiu dels parcs

Parc Fluvial Besòs En el marc d’un seguit d’accions de conservació de la biodiversitat

S'instal·len cinc caixes niu al Parc Fluvial del Besòs

15/03/2017

S’han instal·lat cinc caixes niu als arbres de la llera del Parc Fluvial amb la finalitat de potenciar la reproducció d'ocells que, com la puput, el xot, les mallerengues o els pardals, nien en forats d'arbres. Les caixes niu han estat realitzades per alumnes de l’Institut Pompeu Fabra, de Badalona.

La mitjana del nombre d’espècies observades enguany durant els censos quinzenals ha estat la més elevada dels darrers dotze anys d’estudi a l’àmbit dels canyissars de depuració i a Sant Adrià de Besòs. No obstant això, la manca d’arbres madurs amb forats al Parc Fluvial impossibilita la reproducció d’un bon nombre d’espècies forestals que, d’altra banda, han incrementat la seva presència al Parc.

Per aquest motiu, s’han instal·lat cinc caixes niu als arbres de la llera del Parc Fluvial del Besòs amb la finalitat de potenciar la reproducció d'aquests ocells que nien en els forats dels arbres. S'han col·locat tres caixes grosses perquè puguin niar-hi ocells de mida mitjana, com la puput o el xot, i dues de petites, per a mallerengues i pardals.

Les caixes niu són obra dels alumnes de 1r ESO de l'Institut Pompeu Fabra de Badalona del curs passat, realitzades durant l'assignatura de Tecnologia. Cada caixa niu va degudament identificada i numerada i porta una fitxa explicativa dels ocells als quals va dirigida.

Aquesta intervenció forma part d’un seguit d’accions de conservació de la biodiversitat que es van implantant al Parc Fluvial del Besòs seguint criteris de gestió del manteniment del Parc compatibles amb la millora de la biodiversitat.

Altres accions han estat, per exemple, la recuperació duta a terme al final del 2016 del marge dret de la desembocadura com a zona de refugi de la fauna juntament amb el reforç de la tanca per evitar destorbar a la fauna i que usuaris i gossos accedissin a aquesta zona restringida; la disminució de la poda de la part baixa dels arbres i la disminució en la freqüència de sega del prat per augmentar el recobriment vegetal i afavorir espais tranquils on puguin alimentar-se; o respectar les zones de creixement de canyís, boga i esbarzers a la vora del riu per conservar la pantalla visual que creen a les illetes.

Esperem que les caixes niu siguin ben acollides per les diverses espècies d’ocells i que en el futur se’n puguin instal·lar moltes més.

Finalment, volem agrair tant la valuosa col·laboració de tot l'alumnat de 1r ESO de l'Institut Pompeu Fabra (curs 2015-2016) i del seu professor, Joan Manel Ambrosio, com la tasca feta pels ornitòlegs Xavier Larruy i Xesco Macià.
compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: vertebrats, hàbitats, ocells, fauna, Parc Fluvial del Besós, Biodiversitat, Gestió del medi, Parc Fluvial Besòs, general,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials