caes

Parc Fluvial Besòs Cal destacar l'avistament d'un enganyapastors

Segueix el procés de migració d'ocells cap a les zones d'hivernada

18/11/2018

Durant el mes d’octubre, el flux migratori d’ocells que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada ha continuat essent màxim. Tot i així, les espècies que passen l’hivern al sud del Sàhara comencen a ser escasses i, en canvi, comencen a arribar un bon nombre d’espècies hivernants a la nostra latitud.

Encara s’han pogut veure diverses espècies transsaharianes com el tallarol de garriga (Sylvia cantillans) i la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus), espècies que s’aturen al Parc per descansar i reprendre el vol cap als punt on passaran l’hivern.

També s’han vist altres famílies d’ocells, destacant les àguiles calçades (Aquila fasciata) caçant per tot el Parc Fluvial però especialment en el tram dels canyissars, com colltorts (Jynx torquilla) i raspinells comuns (Certhia brachydactyla).

Cal destacar l’avistament d’un enganyapastors (Caprimulgus europaeus) a la vora d’una parcel·la de canyissars de depuració, un ocell amb un plomatge que resulta extraordinàriament mimètic, fet que afavoreix la seva adaptació a l'entorn. 

 

La vegetació existent al Parc és bàsica per alimentar i donar aixopluc a les espècies d’ocells que s’aturen o bé que hi nidifiquen. Així doncs, la zona de prat existent al marge dret de la zona d’ús públic ha permès l’alimentació de diversos grups de gafarrons (Serinus serinus), caderneres (Carduelis carduelis), pardals comuns (Passer domesticus) i pardals xarrecs (Passer montanus) a base de llavors de blet. També han estat molt utilitzats els fonolls per part d’ocells insectívors com els mosquiters (Phylloscopus sp.), boscarles (Acrocephalus sp.), tallarols (Sylvia sp.) i tristos (Cisticola juncidis).

 

Ocells aquàtics

 

Pel que fa als ocells aquàtics, destaca l’observació d’un ànec cuallarg (Anas acuta) a Sant Adrià. Comença a ser habitual veure espècies d’origen domèstic, però en poblacions assilvestrades com els dos ànecs mandarins (Aix galericulata) que s’han vist a Montcada o l’oca vulgar (Anser anser) vista a Sant Adrià. Els ànecs mandarins són d’origen asiàtic, però són considerats ornamentals i van ser introduïts a diversos països europeus, des d’on arriben a la Península Ibèrica a l’hivern. Desconeixem la seva procedència i tampoc sabem si són individus alliberats o bé que s’han escapat. L’oca, en canvi, molt probablement prové de la població assilvestrada que hi ha als parcs de la Ciutadella i de Diagonal Mar.

 

El brot de botulisme que es va iniciar els mesos d’estiu ha continuat provocant l’aparició puntual d’exemplars morts o malalts, si bé ja en un nombre menor.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: ocells, fauna, Paisatge, Planificació i avaluació, Biodiversitat, Parc Fluvial del Besós, Recerca i seguiment, vertebrats, Hidrologia, hàbitats, Parc Fluvial Besòs, general,