caes

Parc Fluvial Besòs Una jornada d’anellament va marcar tres cotxes blaves

Una daurada grossa, entre les observacions més destacables del seguiment ornitològic del Parc Fluvial del Besòs de novembre

04/12/2023

El seguiment ornitològic que es fa al Parc Fluvial del Besòs ha detectat aquest novembre un exemplar de daurada grossa, quatre grues, dos becadells sords, vuit xarxets comuns, un ànec cullerot, enganyapastors i boscarla de canyar. Es constata, així mateix, un augment d’esplugabous, martinets blancs i corbs marins grossos. Cal destacar que durant una jornada d’anellament organitzada pel Parc Fluvial a Montcada i Reixac es van anellar tres cotxes blaves (Luscinia svecica). 

Durant el mes de novembre, el nombre d’espècies que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada va decreixent, però les baixades puntuals de temperatura han fet arribar diverses espècies interessants per la seva escassetat o, fins i tot, per la raresa al Parc. Aquest és el cas de la daurada grossa (Pluvialis apricaria) que s’ha vist al tram d’ús públic de Sant Adrià de Besòs durant els darrers dies del mes.

Es tracta d’un individu molt refiat que es veu sobretot alimentant-se a una illeta, però que també s’ha vist a la gespa en moments puntuals quan gairebé no hi ha ningú caminant. També s’han vist exemplars en migració activa, com ara quatre grues (Grus grus) migrant sobre Santa Coloma de Gramenet.

Pel que fa a les espècies hivernants, cal destacar l’observació de dos becadells sords (Lymnocryptes minimus), un a Sant Adrià de Besòs i un altre a Santa Coloma de Gramenet. També s’ha incrementat la varietat d’espècies d’ànecs a Sant Adrià de Besòs, amb vuit xarxets comuns (Anas crecca) i un ànec cullerot (Anas clypeata). 

Cal destacar especialment que la joca d’esplugabous (Bubulcus ibis) i martinets blancs (Egretta garzetta) que hi ha a un canyar de Sant Adrià de Besòs s’ha incrementat notablement. Actualment hi ha uns 250 exemplars d’esplugabous i uns 50 exemplars de martinets blancs. Aquestes xifres li donen importància provincial a aquesta joca, un fet molt remarcable pel Parc Fluvial del Besòs. També torna a estar activa la joca de corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) de Sant Adrià de Besòs, amb 5 exemplars.

Les temperatures elevades de les primeres setmanes possiblement hagin influït en l’observació d’un enganyapastors (Caprimulgus europaeus) a la desembocadura, un fet que és el primer cop que succeeix durant el mes de novembre. L’altra espècie transsahariana que s’ha observat ha estat la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus), amb exemplars solitaris al llarg del Parc. 

Pel que fa a la resta de vertebrats, destacar l’observació de rastres de llúdriga (Lutra lutra) a Santa Coloma de Gramenet. Els censos han estat realitzats per Xavier Larruy Brusi, biòleg especialitzat en ornitologia.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Hidrologia, fauna, vertebrats, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,