El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac custodia en les seves oficines ubicades a la Mata, un antic mas agrícola originari del segle XVI, una rica biblioteca d'aproximadament vint metres lineals que inclou tant treballs de recerca i publicacions sobre la flora i vegetació, fauna autòctona i geografia i història d’aquest espai natural protegit, com també documents d’interès general i de suport al treball per al personal del Parc Natural.
Amb la finalitat principal d’optimitzar les cerques, visibilitzar el fons i difondre’l entre el públic general, investigadors i personal del Parc Natural, recentment ha finalitzat la catalogació d’aquesta biblioteca. Els materials s’han classificat i ordenat amb control i separació de còpies, identificació unívoca de cada unitat i definició, descripció, catalogació i integració del fons en el catàleg col·lectiu dels centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals (programari Koha).
Per tal de crear el fons especialitzat del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, en una primera fase s’han eliminat còpies d’un mateix exemplar així com materials no relacionats amb la temàtica del Parc. S’han conservat un màxim de tres exemplars de cada material o ítem i s’han separat prop de 350 exemplars, que s’han cedit al Centre de Documentació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ubicat a la Biblioteca Central de Terrassa. En una segona fase, el fons especialitzat del Parc s’ha integrat al Koha, catàleg col·lectiu comú de la xarxa de centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals.
El fons catalogat a la Mata està compost a l’actualitat per 668 documents (llibres, CD, vídeos, articles, estudis, jornades i premsa). Durant el procés de catalogació, s’han introduït 920 registres de la biblioteca, 1.040 exemplars de la biblioteca, 565 nous registres en base de dades i 1.828 registres modificats/corregits en base de dades. També hi ha un total de 145 registres amb document PDF vinculat. Així mateix, la classificació del fons ha quedat elaborada de la manera següent: 1. Generalitats i documents administratius del Parc; 2. Fauna; 3. Flora. Vegetació; 4. Geologia. Espeleologia; 5. Parcs naturals; 6. Educació ambiental; 7. Medi ambient; 8. Forestal. Incendis, i 9. Geografia. Mapes. Història.
Després de la catalogació, s’ha procedit a identificar unívocament cada unitat o ítem amb el codi de barres que proporciona el programa Koha i, per últim, s’han instal·lat teixells (etiquetes) per ajudar a la identificació i ordenació física dels documents a les diverses prestatgeries on ha quedat definitivament ubicada aquesta documentació. El fons s’han protegit convenientment amb revisters per garantir la seva preservació, especialment en el cas d’exemplars de petit format o amb poca rigidesa. Les feines de catalogació del fons han estat realitzades per l'empresa de gestió documental Vidimus.
Catàleg col·lectiu dels centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals (Koha)
Creat el 1999, el Koha (mot que prové del maori i vol dir "obsequi" o "donació") és un sistema integrat de gestió de biblioteques, únic per ser el primer de codi font obert, alliberat sota la General Public License. Es tracta d’una plataforma en contínua evolució, d’un ús molt àgil tant per als usuaris com per als responsables dels centres i que, a més a més, enllaça els seu fons amb altres catàlegs col·lectius públics com pot ser el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) o el Catàleg de les Biblioteques Especialitzades de Catalunya (BEG).
Implementat ara fa quatre anys als centres integrats a la xarxa de centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals, el catàleg Koha recull també el fons documental de l'Oficina del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. La Mata i el fons documental de la biblioteca de la Gerència de Serveis d'Espais Naturals.