El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac proposa passejades guiades els diumenges durant tot l'any
Masia Casa-saies, al Pont de Vilomara i Rocafort.
Autor: CIMA
Comencen les passejades guiades al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Durant tot l’any (excepte l'agost), els diumenges al matí s’organitzen sortides adreçades a un públic general i familiar per descobrir la geologia, flora, fauna, patrimoni i història del Parc. Per assistir-hi, és imprescindible fer reserva i seguir les mesures dictades pel PROCICAT.
Al 2021, les prop de quaranta passejades guiades del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac es realitzen els diumenges al matí al llarg de tot l’any (excepte el mes d’agost) en indrets diversos de l’espai natural. Així, el programa ofereix un visió àmplia del paisatge, la fauna, la flora i el patrimoni i història del Parc Natural.
Guiades per experts coneixedors del territori, les sortides se centren, entre d’altres, en la descoberta del relleu de la serra de l'Obac, la riera de Talamanca, els forns de calç o les tines de la vall del Flequer. També hi ha passejades guiades sobre els ocells, els mamífers, les herbes de Sant Joan, la vinya, els bolets, el bosc o les orquídies. La història i el patrimoni són importants dins del programa i hi ha propostes que ressegueixen les històries dels maquis, les masies o les rutes dels bandolers. Finalment, també hi haurà sortides poètiques. Podeu consultar-les a l'Agenda del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
Primeres passejades
El proper diumenge 21 de febrer es farà una passejada per descobrir "Els secrets de la pedra tosca" a Mura, així que si sou del Bages, podeu apuntar-vos-hi. Tot passejant cap a la font del Foradadot, a Mura, el geòleg i divulgador Isaac Camps abordarà els secrets de la pedra tosca i el perquè de les fonts que brollen misteriosament d'aquest indret.
Una setmana després, el diumenge 28 de febrer, la passejada guiada ens submergirà en les històries dels maquis a Casa-saies, una masia deshabitada del municipi del Pont de Vilomara i Rocafort que es va convertir en centre de suport logístic de la lluita antifranquista. Capitanejada pel maqui Marcel·lí Massana "Panxo", és coneguda per les diferents històries de segrestos i trifulgues.
El diumenge 14 de març el protagonisme serà per al relleu singular de la serra de l’Obac i les característiques geomorfològiques que n’han modelat la forma. I el diumenge 21 de març, en la passejada “Els Gorgs Blaus i els seus fòssils”, Isaac Camps explicarà als assistents com els agents geològics han esculpit la roca per originar aquestes espectaculars cascades i gorgs i, a més, els ajudarà a identificar alguns dels fòssils i conèixer-ne l’origen, quan fa uns quaranta milions d'anys aquesta zona era un escull en un mar tropical.
Desenvolupament de les sortides
Les passejades guiades tenen un preu de 3 euros (adults) i 2 euros (infants entre sis i dotze anys i majors de 65 anys). Els infants menors de sis anys no paguen i les famílies nombroses i els membres del Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals tenen un 10 % de descompte.
Cal portar calçat còmode per caminar i cantimplora amb aigua i, per participar-hi, és imprescindible inscriure's prèviament contactant directament amb els organitzadors de cada sortida. A causa de la situació sanitària actual, cal portar mascareta, respectar les distàncies i les places estan limitades a 10 persones.
Així mateix, l’organització es reserva el dret de modificar les dates i condicions preestablertes en aquesta programació. En cas que sigui necessari, s’informarà dels canvis a través dels canals disponibles (pàgina web, xarxes socials, Agenda del Parc i Informatiu dels parcs).
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Educació ambiental, Sant Llorenç-Obac, Educació ambiental, Educació ambiental, Divulgació, Diputació de Barcelona,