Es reprenen les visites guiades al jaciment arqueològic de la cova Simanya, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Visita a la cova Simanya. Autor: Arnau Ferrer
Grup durant la visita guiada a la cova Simanya. Autor: Arnau Ferrer
Detall de la Cova de Mura. Autora: Laia Miralta
Visita a la Cova de Mura. Autora: Laia Miralta
Detall de la Cova de Mura. Autora: Laia Miralta
Amb l’objectiu de protegir el jaciment arqueològic, actualment la cova Simanya, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, està tancada i només s’hi pot accedir amb visita guiada. A partir del 2 de setembre s'han reprès les visites, que s’ofereixen tots els dissabtes, festius i darrer diumenge de cada mes, a les 10.30 h. Així mateix, és possible fer la visita guiada a la Cova de Mura. En ambdues cal reservar prèviament.
La cova Simanya és una de les cavitats més grans del massís de Sant Llorenç, i l’objectiu de l’itinerari interpretatiu guiat és donar a conèixer als visitants els treballs arqueològics en curs i aproximar-los al context geològic i natural de la cova.
L’itinerari guiat comença al Centre d’Informació del Coll d’Estenalles amb una introducció al Parc Natural i a la geologia del massís i continua a la cova Simanya amb la visita al jaciment arqueològic, on s’han descobert les primeres ocupacions humanes del massís.
El preu de la visita és de 6 euros; 5 euros per als majors de 65 anys; 4 euros els menors d'entre 4 i 12 anys; i gratuït per als menors de 4 anys. Les places són limitades i cal fer reserva prèvia al correu electrònic p.santllorenc.simany@diba.cat.
Cal portar llanterna, bon calçat, abric i aigua. També és recomanable portar casc, tot i que no imprescindible. Pel que fa a l’accessibilitat, aquesta activitat no és accessible per a persones amb problemes de mobilitat i no es recomana per a persones amb vertigen.
Visita a la Cova de Mura
També és possible fer la visita guiada a la Cova de Mura. Amb una longitud de 160 m, a les seves parets es poden observar força formacions d’estalagmites i estalactites i, sobretot, les curioses cristal·litzacions plomoses d’aragonit, coneguts en el món científic com a flos ferri. La Cova acull una fauna molt interessant i a l’hivern s’hi aixopluguen els ratpenats. També hi ha un escarabat que només trobem en algunes coves i avencs dels massissos de Sant Llorenç i de Montserrat.
Cal tenir en compte que la visita a la Cova de Mura presenta una dificultat alta i que per accedir-hi s'ha de fer una hora de pujada per camins estrets i irregulars, durant la qual la guia explica el paisatge i la història de Mura.
Les sortides es fan des del Centre d’Informació de Mura a les 10.45 h, acompanyats per la guia interpretadora. La durada de la visita a l’interior de la Cova es de 20 minuts. El preu és de 6 euros els adults, i 4 euros els menors d'entre 6 i 12 anys, i majors de 65 anys.
Cal portar frontal, bon calçat, aigua, a l'estiu protecció pel sol i, tot l'any, mínim una peça d'abric per a l'interior de la Cova, que es troba a 12ºC de temperatura.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Educació ambiental, Sant Llorenç-Obac, Educació ambiental, Educació ambiental, ODS,