caes

Sant Llorenç-Obac Es tracta d'una espècie en retrocés a la península

L'aufrany inicia la reproducció al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

26/04/2023

Una parella d’aufranys (Neophron percnopterus) ha iniciat la reproducció en una cavitat del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Es tracta d’una espècie en retrocés a la península i que no s’havia citat aquí fins l'any 2011. La primera observació del 2023 la van fer els guardes del Parc Natural el 8 de març i l'11 van visitar el punt d’observació del niu per primer cop. Un vídeo recull aquesta visita.

L’aufrany es troba en un clar retrocés poblacional a la península Ibèrica. En canvi, fa poc més d’una dècada a la serralada Prelitoral Catalana s’han establert dues parelles (al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i aquesta del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac), on es desconeixia la presència d’aquesta espècie antigament. 

Des de l’any 2011, hi ha aquesta parella establerta al Parc Natural. Ha criat entre un i dos polls cada temporada, fet que augura que també es repeteixi enguany. Un aspecte preocupant per al futur de l’espècie al Parc Natural és l’ús dels rodenticides (pesticides per matar ratolins) en zones on l’espècie busca menjar, com poden ser els abocadors. 

Quan es van anellar els polls, el 2019, es va observar que un d’ells tenia les zones dorsal i abdominal amb plaques de sang, posteriorment, el segon poll es va trobar mort a dins el niu. Les proves realitzades als dos polls d’aufrany determinaren que havien  mort per la ingesta d’animals morts a causa de rodenticides.

Des de fa molts anys, l’Equip de Biologia de la Conservació de la Universitat de Barcelona, en coordinació amb l’equip de guardes i tècnics de la Xarxa de Parcs Naturals i amb la col·laboració del Grup de Suport de Muntanya del cos d’Agents Rurals, fa el seguiment científic i anellament de polls de diferents parelles per tal de conèixer millor l’estat de conservació de la població d’aufranys a Catalunya.   

Es tracta d’una espècie protegida que s’inclou al Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada de Catalunya dins la categoria vulnerable segons el Decret 172/2022.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: invertebrats, Recerca i seguiment, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,