La Diputació de Barcelona aprova el Pla d'ordenació forestal de la finca de l'Alzina del Sal·lari, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, per als propers vint anys
Massa forestal de la finca de l'Alzina del Sal·lari. Autor: XPN
La Junta de Govern de la Diputació de Barcelona ha aprovat el Pla d’ordenació forestal de la finca pública de l’Alzina del Sal·lari, al terme municipal de Mura, dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, per als propers vint anys. La finca, segregada el 1989 de la Mata de la Barata, no ha tingut cap aprofitament forestal des del canvi de propietat, però es té constància que anteriorment s’hi feia llenya i carboneig.
L’objectiu general del pla de la finca Alzina del Sal·lari, amb 120,93 hectàrees, és la persistència de les masses forestals que la poblen. En aquest sentit, està previst conservar i millorar els valors protectors de la finca, socials, recreatius i paisatgístics, realitzant una gestió forestal sostenible, que fomenti el màxim desenvolupament del bosc (fase òptima), potenciï la seva maduresa i naturalitat, cercant l'equilibri ecològic de la finca.
La finca es troba a l'extrem nord d'una de les quatre zones de tractament especial identificades en el pla de prevenció d'incendis forestals del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac (2010), que inclou terrenys dels municipis de Terrassa, Matadepera i Mura. Per aquest motiu, el present instrument d’ordenació també té com a una de les seves finalitats més rellevants reduir la seva vulnerabilitat a grans incendis forestals. A més, aquest pla inclou actuacions d’adaptació al canvi climàtic d’alguns dels seus rodals, donada l'afectació de les sequeres prolongades als alzinars en aquesta zona i la situació límit dels rodals de pi roig presents a la finca, així com el possible interès d'aquests ecotip per adaptar altres pinedes de pi roig en propietats públiques de la Diputació de Barcelona a aquest fenomen.
Per aquest motiu, la finca es divideix en diferents rodals on es realitzaran actuacions amb els següents objectius preferents de gestió: prevenció d’incendis forestals (79,23 hectàrees), adaptació canvi climàtic (19,61 ha), serveis ambientals - zones protectores per risc d’erosió (22,05 ha) i ús recreatiu o zona d’equipaments (0,04 ha).
Així doncs, amb aquest instrument de gestió es vol vetllar per la qualitat visual del paisatge, realitzar assajos de caràcter tècnic innovadors en la gestió forestal i donar suport a la recerca aplicada i adaptar el boscos al canvi global, fent-los més resistents i resilients. Així mateix, es vol compatibilitzar i potenciar l'ús recreatiu de manera respectuosa amb el medi i disminuir la vulnerabilitat d’aquesta finca a grans incendis forestals, reduint la seva càrrega de combustible i afavorint la seva discontinuïtat, realitzant actuacions de millora amb aquesta finalitat.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Paisatge, Cobertes del sòl, hàbitats, Gestió del medi, Sant Llorenç-Obac, Prevenció incendis, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,