caes

Sant Llorenç-Obac Es vol donar valor al conjunt patrimonial i natural

La Diputació de Barcelona planeja el pla de futur de Sant Llorenç del Munt amb entitats i institucions

La Diputació de Barcelona va explicar els principals eixos de treball del pla de futur del cim de Sant Llorenç del Munt (la Mola) en el marc de la Comissió Consultiva del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, celebrada el dijous 30 de novembre a Matadepera. L’objectiu és donar valor al conjunt monumental del monestir de Sant Llorenç del Munt (segle XI), propietat de la Diputació de Barcelona i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

El pla de futur integra els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) i els nous requeriments tècnics i ambientals en un context de canvi climàtic. El diputat d’Espais Naturals i Infraestructura Verda, Xesco Gomar, va insistir que el pla “no ha de ser només de la Diputació de Barcelona, ha de ser també un projecte compartit amb tots els ajuntaments dels municipis que integren el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac i entitats.”

El Parc Natural ocupa 13.694 hectàrees protegides i rep més 300.000 visitants a l’any. El seu Pla especial, que opera com a norma interpretativa general, té com a objectiu bàsic l'establiment d'un règim de protecció i conservació del medi físic, el paisatge, els sistemes naturals i la diversitat biològica de l'espai natural, compatible amb l'aprofitament sostenible dels seus recursos i l'activitat dels seus habitants. L'ordenació de l’ús públic és un dels grans eixos de gestió dels espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, ja que és un tema clau per a la dinamització dels municipis de l'espai protegit i per l’impacte que té sobre el medi natural.

Millorar la sostenibilitat

El pla de futur de la Mola té entre els seus objectius millorar la sostenibilitat al complex edificat i ordenar l’accés al cim. Les actuacions s’aniran concretant amb les institucions i agents del territori.

Actualment, l’edifici històric del monestir romànic inclou els serveis de restauració, visites guiades i altres activitats d’interpretació i de lleure, gestionats amb un contracte de concessió de l’any 2018 que finalitza el 22 de gener de 2024. “Des de l’Ajuntament de Matadepera volem que l’activitat que s’hi desenvolupi sigui més sostenible i evitar la degradació de l’entorn”, va assenyalar l’alcalde de Matadepera, Guillem Montagut.

La Diputació de Barcelona treballa des del màxim consens mitjançant els dos òrgans de gestió del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac: el Consell Coordinador i la Comissió Consultiva, presidits per la Diputació de Barcelona.

El Consell Coordinador està format per representants dels 12 municipis que integren el Parc Natural (Castellar del Vallès, Granera, Matadepera, Monistrol de Calders, Mura, Pont de Vilomara i Rocafort, Rellinars, Sant Llorenç Savall, Sant Vicenç de Castellet, Talamanca, Terrassa i Vacarisses), un representant de la Generalitat de Catalunya, un de les entitats de la Comissió Consultiva i dos de la Diputació de Barcelona.

La Comissió Consultiva compta amb la participació de 16 representants de les entitats dels diferents sectors, tres del Consell Coordinador i dos de la Diputació de Barcelona.

compartir

Font de la informació: Gabinet de Premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Gestió del medi, Sant Llorenç-Obac, Turisme sostenible, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,