caes

Sant Llorenç-Obac El Centre s’amplia enguany als parcs del Montseny, Garraf i Montnegre

La metodologia aplicada al Centre de Monitoratge de la Biodiversitat iniciat a Sant Llorenç del Munt i l'Obac, publicada a la revista científica 'Plos One'

18/03/2022

La revista científica Plos One acaba de publicar un article signat per Roger Puig-Gironès i Joan Real (Equip de Biologia de la Conservació - Universitat de Barcelona) en què s’explica la metodologia aplicada per a l’establiment de seguiments de paràmetres i els resultants indicadors ecològics en el marc del Centre de Monitoratge de la Biodiversitat de les Muntanyes Mediterrànies (conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i la Universitat de Barcelona) que es va iniciar fa més de cinc anys al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Aquest any 2022 s’ha planificat ampliar el Centre al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, al Parc del Garraf i al Parc del Montnegre i el Corredor.

L’article, titulat "A comprehensive but practical methodology for selecting biological indicators for long-term monitoring" explica que la selecció dels molts indicadors biològics descrits a la literatura científica rarament es basa en processos sistemàtics o clars, i sovint només té en compte un únic o molt pocs tàxons, o fins i tot ignora les complexes interaccions que existeixen entre els components de la biodiversitat. 

En determinats casos, el context particular d'un lloc -per exemple a la conca mediterrània- dificulta l'aplicació de l'elecció d'indicadors a altres regions proposades a la literatura científica. Per tant, la selecció de metodologies adequades per generar indicadors rellevants per a un lloc concret és d'una importància crucial. 

A l’article es presenta una metodologia quantitativa senzilla capaç d'incorporar informació multidisciplinària per avaluar i seleccionar mètodes i indicadors adequats per al seguiment de la biodiversitat local. La metodologia combina diversos nivells ecològics (espècies, hàbitats, processos i pertorbacions dels ecosistemes) i inclou interaccions biològiques i gremis funcionals comuns (detritívors, productors, herbívors i carnívors). 

S’ha seguit un procediment de selecció iteratiu que consta de cinc fases: recollida d'informació útil de l'àrea focal; classificació d'aquesta informació en conjunts de dades interrelacionats; avaluació i selecció dels components rellevants mitjançant un índex de rellevància quantitativa; l'addició de similituds taxonòmics, fisiognòmiques i funcionals als components rellevants; i la selecció quantitativa dels indicadors prioritaris de l'àrea d'estudi. 

Per demostrar el potencial d'aquesta metodologia, han pres com a cas d'estudi els components de la biodiversitat i les seves interaccions ecològiques presents en una àrea protegida. Mostren que la metodologia pot ajudar a seleccionar indicadors locals i, a llarg termini adequats, reduir el nombre de components necessaris per a un seguiment exhaustiu de la biodiversitat i subratllar la importància dels processos ecològics.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Recerca i seguiment, Divulgació, Publicacions, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, ODS,