caes

Sant Llorenç-Obac Arran de la sequera

Nova aportació de 12.000 litres d'aigua de pou al torrent de Castelló, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, per salvar el barb de muntanya

03/05/2023

Durant dos caps de setmana, el del 22 i 23 d’abril i el del 29 i 30 d’abril, voluntaris de la Societat Castellarenca de Caça i Pesca, l’Ajuntament de Castellar del Vallès, a petició del Grup de recerca FEHM-UB i tècnics del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, han aportat 12.000 litres d’aigua de pou a diferents basses aïllades dins la llera del torrent de Castelló, en el terme de Castellar del Vallès. L’acció s’ha fet per garantir la supervivència del barb de muntanya (Barbus meridionalis), una espècie de peix autòctona amenaçada, i altra fauna aquàtica en aquest torrent afluent del riu Ripoll, afectat fortament per la sequera. L’actuació es va fer també el 2021 i es va aconseguir salvar els peixos. 

El barb de muntanya (Barbus meridionalis) és una espècie de peix endèmica del litoral mediterrani, considerada "Vulnerable" (segons categoria de la IUCN regional i el Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya), inclosa també en els annexos II i  V de la Directiva d’Hàbitats (UE). El seu àmbit de distribució es restringeix a les conques fluvials catalanes al nord del Llobregat i al sud de França, i es troba en evident regressió. Concretament, la població del torrent de Castelló forma part del límit meridional de distribució, la conca del Besòs, la qual és especialment vulnerable per la pressió de l’escalfament global i l’alteració dels rius. El torrent de Castelló neix al vessant occidental del turó Gentil, a Castellar del Vallès. Després de recórrer 3,1 km desemboca al riu Ripoll, a prop del nucli de població de les Arenes.

Dos anys de sequera

Si la pluja no fa acte de presència podria ser necessari tornar a repetir l’aportació d’aigua per salvar aquesta fauna aquàtica. Segons les dades meteorològiques recollides pel Parc Natural a les estacions de Rellinars, Vacarisses, Sant Llorenç Savall, Mura i la Mata, l’any 2022 va ser extremadament sec, amb una mitjana de 377 litres (245.93 litres per sota la mitjana). De la precipitació caiguda, 180,8 litres van caure entre el març i el maig, mentre que de setembre a novembre van caure 42,73 litres. Si se suma la precipitació total del 2022 als 356,47 litres del 2021 fan que aquests dos anys seguits hagin estat molt secs amb poc més de 730 litres.

El climograma generat pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac amb dades des del 1990 fins al 2022 mostren una climatologia mediterrània amb una temperatura mitjana és de 13,29ºC i de 622,93 litres anuals. Per tant, el clima del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac és clarament mediterrani amb estius càlids i secs, hiverns suaus, i amb primaveres i, especialment, tardors plujoses.

Tots els mesos, a excepció del març, agost i desembre, presenten precipitació per sota la mitjana general (1990-2022). És molt rellevant en el cas dels mesos de tardor van deixar de precipitar 169,93 litres (respecte la mitjana), especialment greu va ser el mes de novembre amb només 1.2 litres en tot el mes.

La temperatura mitjana del 2022 fou de 14,83ºC, que representa un increment de 1,55ºC respecte la mitjana. Tanmateix, la temperatura màxima mitjana no ha sigut superior a la mitjana històrica, a excepció dels tres mesos d’estiu. Per altra banda, tots els mesos presenten temperatures mínimes mitjanes per sobre la mitjana, assolint fins a 3.49ºC per sobre la mínima mitjana anual.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Hidrologia, fauna, invertebrats, hàbitats, Gestió del medi, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,