caes

Sant Llorenç-Obac Es van instal·lar a partir del 2004, després de l'incendi de la vall d'Horta

Efecte molt positiu de les caixes niu per a ratpenats instal·lades al parc

04/04/2016

L'incendi que va tenir lloc l'any 2003 al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac va afectar-ne greument la comunitat de quiròpters, especialment a la zona de la vall d'Horta. Per tal de recuperar les poblacions de ratpenats a les àrees més malmeses, l'any següent es va iniciar la col·locació de caixes niu.

L'objectiu d'instal·lar caixes niu per a quiròpters a determinades zones del Parc Natural de Sant Llorenç era doble. Així, per una banda, es cercava augmentar la disponibilitat de refugis, un fet ben necessari després de l'incendi del 2003 a la vall d'Horta que va malmetre'n molt les comunitats i els arbres adults on reposen, i, per una altra, es pretenia fer seguiments d'espècies que no es refugien a coves. Els esmentats seguiments permetrien ampliar el coneixement de l'ecologia de les espècies de ratpenats forestals i fissurícoles i determinar els factors més importants que determinen l'ocupació de les caixes niu instal·lades. Cal tenir present que la vall d'Horta era la localitat del parc natural on s'havia detectat, abans de l'incendi, la major diversitat de ratpenats.

D'acord amb els objectius, el 2004 es van instal·lar diverses caixes niu per a quiròpters a la zona afectada per l'incendi. Les caixes niu van ser revisades periòdicament per tal d'obtenir informació de la seva ocupació en diferents períodes estacionals. Val a dir que al llarg de tot aquest temps, ha estat necessari reparar o, fins i tot, substituir aquelles caixes malmeses o desaparegudes, ja sigui per actes puntuals de vandalisme o per arbres caiguts a causa de les fortes ventades.

Transcorreguts dotze anys des de la seva instal·lació, l'anàlisi dels resultats constata que les caixes niu al Parc Natural de Sant Llorenç han estat ocupades principalment per quatre espècies diferents de ratpenats: el ratpenat comú (Pipistrellus pipistrellus), el ratpenat soprano (Pipistrellus pygmaeus), el ratpenat de vores clares (Pipistrellus kuhlii) i el ratpenat nòctul petit (Nyctalus leisleri). Ocasionalment també s'ha comprovat la presència de ratpenats de musell llarg (Myotis myotis). L'ocupació de les caixes niu va ser molt ràpida i el tant per cent d'ocupació ha estat en alguns sectors molt elevada i propera al 60% de les caixes.

També pot concloure's que la taxa d'ocupació de les caixes niu és més elevada a l'estiu, període en què es formen agrupacions de cria en algunes de les caixes amb més de 30 ratpenats.

Les informacions que s'obtenen del seguiment de les caixes niu formen part del seguiment anual de les poblacions d'aquest grup promogut pel parc natural i realitzat per l'equip de Jordi Serra Cobo i Marc López Roig. El mateix equip també fa el control de les poblacions cavernícoles i un inventari a l'aire lliure que es fa mitjançant els detectors d'ultrasons.

L'anellament d'alguns exemplars que es refugien a les caixes niu ha donat informació sobre el desplaçament de les espècies així com de la seva longevitat. En l'actualitat, s'està treballant sobre la valoració dels efectes del canvi climàtic sobre algunes de les comunitats més fràgils que habiten al parc.

compartir

Font de la informació: Jordi Serra Cobo i XPN

Categoria: vertebrats, fauna, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Recerca i seguiment, mamífers, general,