L'Informatiu dels parcs

Sant Llorenç-Obac L'exposició es podrà visitar del 2 de novembre al 12 de gener de 2025

S'AJORNA LA INAUGURACIÓ FINS A NOU AVÍS: Els artistes Joan Ignasi Ros i Alícia Horcas exposen instal·lació, escultura i foto-acció a la Pahissa del Marquet

30/10/2024

A partir del 2 de novembre, la Pahissa del Marquet – Arts – Lletres – Natura es transforma en un espai d'exploració sensorial on es presenta el projecte expositiu "Els poetes rodolen, les pedres somien i altres contes", de Joan Ignasi Ros i l’Associació LA CANC, formada per Alícia Horcas i el mateix Ros. Repartida per diversos espais interiors i exteriors, aquesta mostra, que es podrà visitar fins al 12 de gener de 2025, combina escultures, fotografia, llibres d'artista i instal·lacions, amb l'objectiu de reflexionar sobre la natura, la memòria i la responsabilitat social.

L'exposició forma part del cicle "Art i territori" i s'inspira en la idea que el temps de les pedres és immensament més lent que el nostre, una noció recollida per Lluís Calvo, qui afirma que "una sola paraula de la pedra equival a desenes de milers d'anys per a nosaltres". Aquesta mostra està composta per les accions artístiques "Sota les paraules", que ocuparà la Sala II de la Pahissa, "No em trepitgis" i "Seguir els teus passos", situades a l'Espai Escala i Pati, i "Veritats invisibles" i "Batecs", que ocuparan la Sala I. Amb aquest projecte, la Pahissa del Marquet ofereix un itinerari artístic carregat de significat, que uneix passat i present en una mirada sensible i crítica.

Sala II: "Sota les paraules"

A la Sala II, Joan Ignasi Ros presenta "Sota les paraules", una sèrie d'instal·lacions poètiques inspirades en els textos d'Ester Xargay. Aquesta secció inclou obres que exploren temes com la transcendència emocional, la crítica a l'ego i la connexió amb la natura, mitjançant accions i objectes com fotografies, dibuixos i collages. "Sota les paraules" es compon d'"Eureka!", "Suspensió de judici", "La lluna en un cove" i "Del llibre Salflorvatge".

"Eureka!" és una instal·lació que evoca la intensitat d'una emoció sobtada i eufòrica, que trastoca però alhora aporta calma. Inspirat en el poema Saltamartí de Joan Brossa, aquest espai busca submergir el visitant en una experiència que juga amb el desequilibri i la serenitat. "Suspensió de judici" és un poema visual i acció artística en què Ros posa en qüestió els judicis precipitats i el menyspreu cap als altres. La peça és una combinació d'accions realitzades a Sant Llorenç del Munt, en indrets com coves, roques, baumes i camps, que es reuneixen en un fotollibre que les documenta. "La lluna en un cove" és un poema fruit de la col·laboració amb els artistes de La Kòsmika (Alejandra Morales, Mia Martí i Xavier Manrique), el qual adquireix una dimensió col·lectiva, on cada artista aporta la seva interpretació particular de la relació entre natura i imaginació. Per últim, la instal·lació "Del llibre Salflorvatge", inspirat en el paisatge de la Pahissa i les plantes silvestres seleccionades per Ester Xargay, com la farigola, el card i el fonoll, busca recordar la força poètica de la flora mediterrània, integrant elements naturals com a expressió artística.

Espai Escala i Pati: "No em trepitgis"

Al Pati de la Pahissa, Ros presenta una instal·lació composta per dotze plançons d'alzina, escorça d'alzina surera i carbó, en homenatge al tràgic incendi de la Vall d'Horta de 2003. Aquesta obra simbolitza el respecte i la reparació, amb la intenció que, un cop conclosa l'exposició, els plançons es plantin a la vall com a "escultura vivent" i penyora de restauració.

"Seguir els teus passos"

En aquest espai, les escales que Ester Xargay va recórrer tantes vegades i ara ho fa Joana Sardà, serveixen d'escenari per a una instal·lació de petjades modelades amb fang i positivades en guix. La peça simbolitza el camí i el llegat, amb les empremtes dels amics de l'Ester i la nova generació d'artistes. Les petjades es van fer en espais simbòlics de Sant Llorenç del Munt i la Vall d'Horta, reforçant la relació íntima entre les persones i el paisatge.

Sala I: "Veritats invisibles" i "Batecs"

Al costat de Ros, l'Associació La CANC exposa a la Sala I dues obres amb un fort compromís social i ambiental: "Veritats invisibles" i "Batecs".

"Veritats invisibles" és un projecte que documenta quatre accions artístiques realitzades a la natura amb grups de dones en risc social i cultural a l'entorn de la Via Verda Collserola – Sant Llorenç. A través de fotollibres i peces escultòriques, es narra la lluita d'aquestes dones per reclamar el seu espai creatiu i visibilitzar la biodiversitat. Les accions inclouen "Els camps de l'alegria", on dones amb diversitat mental treballen per trencar l'estigma a través de la cocreació artística; "Recuperació de la memòria", en què un grup de dones de diverses generacions comparteixen records per reforçar el seu vincle amb el territori; "Les Rudes també punxen", una reivindicació del gènere femení en defensa de l'ecologia i el rol de la dona; i "El bosc de la llibertat", un espai de recolliment per a dones de diversos orígens, on poden experimentar la llibertat en un entorn natural.

D'altra banda, "Batecs" és una proposta que reflexiona sobre el joc com a eina de creixement emocional i creatiu. Els arbres d'una zona afectada pel projecte del Quart Cinturó de Terrassa i els infants de l'esplai Les Cargolines protagonitzen aquesta acció, on exploren el vincle amb la natura a través de la intuïció sensorial. Els jocs esdevenen una experiència lúdica però també reivindicativa, que busca conscienciar sobre la riquesa d'aquest entorn en risc.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Divulgació, Exposicions, Sant Llorenç-Obac, Museus i equipaments culturals,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials