L'artista Joana Sardà clou l’exposició “Cos mineral” a la Pahissa del Marquet
Joana Sardà durant la presentació. Autor: Susana Molero
L'acció participativa. Autor: Balbina Sardà
El joc amb l'ombra. Autor: Susana Molero
El diumenge 17 de març va tenir lloc l'acte de colenda de l'exposició "Cos mineral", de Joana Sardà, a la Pahissa del Marquet, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Es tracta d’un diàleg entre el cos, la natura i els elements. Un viatge sensitiu cap a l'essència, l’origen, on la pedra i el mineral en són els màxims exponents.
L'acte va començar a les 12 h amb una visita guiada a l'exposició, on una trentena de persones seguien atentament les explicacions i els detalls de l'exposició que l'artista comentava. Tot seguit, al pati de la Pahissa, Sardà va iniciar l'acció artística participativa "Torno a tu, soc part de tu", convidant els assistents a desmuntar una de les peces de l'exposició, enduent-se cadascun d'ells un manat d'espigues de fenàs de marge, una pedra, un vers i un tros de tela, fent entre tots un ritual de despreniment i homenatge a la vida, a la natura i els elements. Una celebració de pas de l'hivern a la primavera en què els assistents van oferir i tornar a la natura allò que havien rebut de l'exposició per l'artista.
L'acció va concloure al costat de la bassa, on Joana Sardà, amb una tela sobre bastidor i el seu cos, va fer un joc d'ombres a la tela generades pel seu moviment. Tot seguit, va començar a pintar la tela amb pigments minerals extrets a la Vall d'Horta i va animar els assistents a embrutar-se les mans i pintar plegats, fent de l'acte una festa on tothom va aportar el seu gest i traç. La jornada es va acabar amb un intercanvi animat entre el públic i un pica-pica.
Cos mineral
Joana Sardà comença a materialitzar el projecte “Cos mineral” el 2021, durant l'estada a la residència artística Es Far Cultural, a Mercadal (Menorca), on, a través de sortides de camp, recol·lecta diferents tipus de roques i minerals amb la intenció d'elaborar pigment natural per pintar. En aquestes sortides, també recol·lecta vivències, recull colors, llums, sons, moviments, ritmes, temperatures, matèries. Tota una riquesa de sensacions que vol integrar en aquesta recerca.
Duu a terme la pràctica quotidiana de sortir a fer passeigs amb una tela sobre bastidor i la càmera del seu dispositiu mòbil. A través d'aquests dos elements i el propi cos, dialoga amb l'entorn natural, bo i enregistrant els diàlegs efímers in situ, que l'artista va generant, tot jugant amb el seu cos, la llum, la tela i els elements.
El projecte agafa forma durant l'estada al CACIS (Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat) durant l’estiu del 2022, on Joana Sardà rep una beca del centre d’Art per poder desenvolupar el seu treball.
L'acció artística que practica a la natura és un exercici per dialogar, per trobar una connexió amb l’intern i l’extern, entre altres éssers vius i ella, moguda per la necessitat de sentir més harmonia amb la natura, per tal de sentir-se’n part, de nou.
La repetició i la lentitud són premisses que ajuden a generar aquest diàleg. Recorre els mateixos camins, cada dia i en horaris diferents, amb la lentitud necessària per mantenir la presència i atenció que permeten aquesta correspondència.
Joana Sardà continua desenvolupant aquest projecte a la Vall d'Horta, espai que comença a freqüentar sovint, el recorre i s'impregna de les seves característiques.
En aquesta exposició hi ha diàlegs a través de creacions pictòriques sobre tela i sobre paper, pintades amb pigments naturals recol·lectats a la natura, realitzades a Menorca i al Bages; pràctiques realitzades a manera d’accions a la natura, enregistrades a Menorca i al Bages, que exhibeix en format audiovisual; instal·lació amb elements, com ara roques i pedres trobades a l'Anoia i la Vall d'Horta.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Sant Llorenç-Obac, ODS, Marquet de les Roques,