Sant Llorenç-Obac
Un patrimoni únic i singular que gaudirà, ara, d'una protecció major

Les tines a peu de vinya del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, declarades Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN)

$urlFileEntry

Tines del Tosques. Autor: Diputació de Barcelona

02/07/2018

Els tretze conjunts de tines declarats BCIN estan situats a les poblacions de Talamanca, Mura, i el Pont de Vilomara i Rocafort, la majoria d’ells dins l’àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Podeu descobrir-les gràcies a l’itinerari senyalitzat SL-C 52 Les tines de la vall del Flequer.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat declarar béns culturals d’interès nacional, en la categoria de zones d’interès etnològic, tretze conjunts de tines enmig de les vinyes, situats a diversos municipis de la comarca del Bages, i n’ha delimitat entorns de protecció. En concret, aquests conjunts de tines estan situats a les poblacions de Talamanca, Mura, i el Pont de Vilomara i Rocafort, la major part d'ells dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

La declaració suposa que en el cas d’intervencions s’haurà de mantenir l’estructura arquitectònica i morfològica en cadascun dels tretze conjunts de tines i que l’entorn corresponent s’ha de mantenir net i desbrossat, per tal de fer perceptible cada conjunt i evitar que es degradi per manca de conservació. 

A més, per a la conservació, la recuperació, la restauració, la millora i la utilització dels béns caldrà respectar els valors que van motivar la declaració, amb el màxim aprofitament possible de les parts originals en el cas d’intervencions. També es prohibeix eliminar parts dels béns, així com les instal·lacions elèctriques, les antenes de telefonia mòbil o qualsevol altra instal·lació que alteri greument la contemplació dels béns.

La declaració permet l’estudi científic de les característiques arquitectòniques, etnològiques, històriques i arqueològiques dels béns i estableix que els rètols informatius i de senyalització d’itinerari han d’harmonitzar amb la zona d’interès etnològic i situar-se a una distància prudencial del bé.

Una mica d’història

El patrimoni format pels conjunts de tines enmig de les vinyes és únic i singular i vinculat amb una zona paisatgística que s’ha caracteritzat històricament per l’explotació de la vinya, fonamentalment als segles XVIII i XIX, però documentada des de l’edat mitjana.

La construcció de tines a peu de vinya va ser la solució dels pagesos tant als problemes de transport de la verema en aquest àmbit muntanyós, lluny d’on vivien els pagesos que menaven aquestes vinyes, com a la necessitat d’una fermentació homogènia, quan aquesta zona del Bages era una de les principals productores de vi del país.

Itinerari senyalitzat

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac disposa de l’itinerari senyalitzat SL-C 52 Les tines de la vall del Flequer, que us permetrà descobrir aquest ric patrimoni. 

També us convidem a veure aquest vídeo sobre les tines a peu de vinya [Youtube].

Per a més informació, també podeu consultar l’enllaç següent: BCIN - Zones d'Interès Etnològic - Tines a peu de vinya .

compartir

Font de la informació: Generalitat de Catalunya i XPN

Categoria: Sant Llorenç-Obac,