caes

Sant Llorenç-Obac

Un estudi fet als ratpenats de cova del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac alerta que l’escalfament global altera la hibernació dels ratpenats

07/03/2024

Una de les principals conseqüències del canvi climàtic sobre els ratpenats hivernants és la pèrdua de condicions ambientals òptimes per a la hibernació. L’augment de les temperatures pot afectar la fisiologia de la hibernació dels ratpenats (menor estalvi energètic), però també les condicions microclimàtiques dels seus refugis. És la principal conclusió del seguiment de la colònia d’hibernació de ratpenats de cova que es refugien al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

A l’estudi, que fa Areaambiental per encàrrec del Parc, es prenen dades de temperatura que amb els anys aporten informació valuosa sobre el canvi climàtic i l’impacte que aquest té en els ratpenats. El canvi de conducta de l’espècie té implicacions en la gestió i protecció de l’espècie, ja que cal actualitzar la regulació de l’accés a les cavitats de primavera. L’entrada als refugis de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona on hi ha colònies de ratpenats està regulada, l’accés és limitat quan hi ha ratpenats, mentre que és lliure quan no hi són. Formada per uns 17.000 individus, la colònia de ratpenats de cova de Sant Llorenç del Munt és la més gran que es coneix a Catalunya i té un gran valor ecològic que cal conservar.

L’equip d’Areambiental, encapçalat per Marc López-Roig i pel Dr. Jordi Serra-Cobo, investigadors de l'IRBio-UB, ha analitzat quina ha estat l’evolució de la temperatura de la sala on hiberna la colònia de ratpenats de cova situada a uns 65 m de profunditat. Les temperatures s’han enregistrat diàriament durant el període comprès entre els mesos de novembre i març. Al comparar les temperatures diàries de l’hivern 2009-2010 amb les del darrer hivern 2022-2023, s’han observat diferències importants. Les dades mostren que la cambra d’hibernada es refredava a partir de mitjan de desembre durant l’hivern de 2009-2010, mentre que en el darrer hivern ho feia a finals de gener. D’altra banda, les temperatures enregistrades l’hivern 2022-2023 eren més elevades, arribant a haver-hi diferències d’1,5ºC.

Aquests canvis tenen incidència en la colònia de ratpenats de cova. Els ratpenats se situen preferentment en llocs més freds de la cavitat i sovint a prop de l’entrada, fet que augmenta els risc de predació. La major fluctuació tèrmica també els obliga a canviar de lloc més sovint del que ho feien abans, amb un conseqüent augment de la despesa energètica.

El fet de tenir cada cop hiverns amb temperatures més suaus i de més curta durada condiciona també la fenologia de l’espècie. El ratpenat de cova és una espècie migradora que es desplaça des dels refugis d’hibernada cap els refugis d’estiu. Però abans d’arribar a les localitats d’estiu, sol habitar en refugis de primavera. Actualment, els ratpenats de cova abandonen el refugi d’hibernada abans del que ho feien anys enrere i arriben als refugis de primavera més aviat.

compartir

Font de la informació: Areambiental

Categoria: Geologia, fauna, Recerca i seguiment, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, ODS,