Més de 500 visitants en la reobertura de Sant Miquel del Fai
Els visitants van poder anar fins al salt del Tenes. Autor: Diputació de Barcelona
Sant Miquel del Fai va reobrir el dissabte 22 d’abril, amb expectació, i la visita de més de cinc-centes persones en les tres franges horàries, des de les 10 h fins a les 16.30 h. L’entrada amb reserva prèvia va facilitar que no hi hagués aglomeracions. També van poder accedir-hi persones que no tenien entrada que hi havien arribat a peu, ja que es reserva un percentatge d’entrades per a aquests casos i per als que no poden reservar en línia. El contrapunt va ser que diumenge el Moianès va entrar en nivell 2 del Pla Alfa i, en conseqüència, l'espai va haver de tancar. En canvi, el cap de setmana dels tres dies, 29, 30 d'abril i 1 de maig sí va poder obrir i hi van entrar prop de 1.800 persones.
La visita al recent inaugurat espai se centra en valoritzar el patrimoni cultural i natural d'aquest indret integrat en l’Espau Natural dels Cingles de Bertí, que té un gran llegat històric. La majoria dels visitants tenien nostàlgia de l’espai, que ha estat tancat uns sis anys, i recordaven haver-hi estat de petits amb la família o l’escola.
El primer en entrar va ser un matrimoni de Caldes de Montbui, Núria i Víctor, que just celebraven vint-i-vuit anys de casats. El casament i el convit el van fer a Sant Miquel del Fai i van estar molt contents de poder fer la visita i recordar-ho amb les seves dues filles. En general, els visitants es van mostrar contents de veure de nou l’espai tot i que van lamentar especialment com afecta la sequera a aquest indret modelat per l’aigua.
El director de Sant Miquel del Fai, Lluís Martínez Ujaldón, va explicar que "des de primera hora tot ha funcionat bé. Els sistemes d’entrada han permès un accés fluït i tothom ha pogut passejar amb tranquil·litat i gaudir d’aquest espai, en el qual hem fet una inversió molt important. Portem molts anys fent actuacions per garantir la seguretat de tots els visitants i per això cal ser molt rigorosos i estrictes".
Martínez recorda que l’obertura de Sant Miquel del Fai està condicionada per la situació meteorològica i per l'activació dels nivells 2 i 3 del Pla Alfa per risc d’incendis forestal en les comarques del Moianès i del Vallès Oriental, justament, la situació que es va donar diumenge i que va obligar a tancar l'espai i avisar les persones que havien fet la reserva que aquesta quedava sense efecte.
Valoració positiva
Els visitants que fan la ruta interior per Sant Miquel del Fai valoren molt bé l’experiència, segons es desprèn de 192 enquestes que han respost els primers visitants, els dies 22, 29, i 30 d’abril i 1 de maig.
El que millor surt valorat és la facilitat d’accés, amb la reserva de l’entrada, així com el recorregut. Dels enquestats, un 82% van accedir-hi en cotxe i el 9% a peu per l’itinerari de Riells del Fai mentre que el 10% restant va anar-hi en bicicleta o a peu per un altre camí.
Pel que fa a la reserva, el 74 % expressa haver-la pogut fer amb molta facilitat, mentre que només un 1 % diu que ha estat molt difícil. Quant al recorregut que s’ofereix, el 56 % dels enquestats hi posen una nota màxima, un 32 % hi posa una nota un punt inferior i un 8 % dos punts per sota. Només un 1 % hi posa la mínima puntuació.
Entre les valoracions més satisfactòries, hi ha l’atenció dels informadors, a la qual un 77 % dona la màxima puntuació, l’exposició que s’hi pot veure, valorada al màxim per un 65 %, i la senyalització de l'espai, que obté la màxima puntuació per part del 73 % dels que han respost l’enquesta.
Sobre els aspectes de la visita que més els ha agradat, el 20 % diu les vistes, el 18 % la cascada, el 15 % l’entorn natural, un 10% la tranquil·litat i seguretat de la visita, i un 8 % l’església troglodítica de Sant Miquel. La resta d’opinions valora la rehabilitació del conjunt, amb un 6 %, així com la netedat de l’espai i la poca massificació, amb un 5 % i 4 % respectivament.
Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona
Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Sant Miquel del Fai, Prevenció incendis, Educació ambiental, ODS,