caes

Sant Miquel del Fai Les obres es fan del 15 al 29 de febrer, abans que nidifiqui l'àliga perdiguera

Sant Miquel del Fai fa una actuació a la cinglera que obliga a anul·lar visites dos caps de setmana

14/02/2024

Per tal de garantir la seguretat, Sant Miquel del Fai ha de tancar durant quinze dies per obres d’estabilització de la cinglera. El tancament per realitzar els treballs es farà entre el 15 i el 29 de febrer i afecta els caps de setmana del 17 i 18 i del 24 i 25 de febrer, motiu pel qual s’han hagut d’anul·lar les visites programades per aquests dies. Aquests treballs es fan ara per no coincidir amb l'època de nidificació de les aus, especialment de l'àliga perdiguera, que sol començar al març.

El conjunt monumental de Sant Miquel del Fai, a l'Espai Natural dels Cingles de Bertí, es troba en un entorn d’una conformació geològica singular que presenta estructures de parets verticals. Els experts que en fan el seguiment han determinat la necessitat de realitzar actuacions de sanejament.

Aquestes actuacions afecten, entre d’altres, el pas de la Foradada, per on s’accedeix a fer la visita i per on passen també els excursionistes que fan servir el sender de Riells. A més, s’aprofitarà el tancament per sanejar el sector de la bauma del Tenes, on es va desprendre un petit bloc de pedra.

L'actuació es fa aquest febrer per evitar afectar, entre d'altres, a la nidificació de la parella d'àliga perdiguera o cuabarrada (Aquila fasciata), classificada com a espècie vulnerable per la Unió Internacional de Conservació de la Natura (UICN).

La geologia, el més singular

La finca de Sant Miquel del Fai està inventariada com a Espai d’Interès Geològic de Catalunya, dins la Geozona 350, que destaca l’espectacular geologia de l’indret i la seva fàcil comprensió, fet que li dona un gran valor educatiu. Les seves parets mostren roques i fòssils que tenen una antiguitat de fins a 570 milions d’anys. 

En aquest sentit, és un enclavament imprescindible per a la geologia catalana per les diferents singularitats que s’hi troben: cingles, coves, encavalcaments, toves calcàries... L’aigua sobretot els dos salts d’aigua sobre la vall del Tenes és un dels elements més identificatius de Sant Miquel del Fai i responsable, en gran part, del seu paisatge. 

L’encavalcament de la serralada Prelitoral que s’observa a Sant Miquel del Fai és una estructura geològica clau del nostre territori que resumeix bona part de la història de la geologia a Catalunya, és d’accés molt fàcil i s’utilitza amb finalitats pedagògiques des de fa molts anys.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Geologia, Gestió del medi, Sant Miquel del Fai, Turisme sostenible, Biodiversitat, ODS,