caes

Sant Llorenç-Obac Es va trobar un exemplar al parc el 2012

Un estudi confirma el bon estat de la població de l'esperó de Bolòs al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

04/11/2014

La població de l'esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) està en bon estat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Es tracta d'una espècie de flora amenaçada singular, que s'havia considerat extingida al parc fa un segle (1912) i de la qual es va retrobar un únic individu el 2012 en un indret remot i inaccessible. A partir de successives exploracions, s'ha anat ampliant el coneixement i ara ja es compten dos nuclis propers que fan un total de diversos centenars d'exemplars. 

Els investigadors de l'equip de recerca BioC Julià Molero, Ana Rovira, Joan Simon, Jordi López-Pujol i Sergi Massó, amb coordinació de Maria Bosch i Cèsar Blanché, han elaborat un informe d'aquesta espècie per encàrrec de la Fundació Bosch Gimpera de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració del personal del parc (guardes, tècnics, director).

L'informe inclou diverses propostes de mesures de gestió per part del parc, a més de la recomanació d'establir el Pla de Recuperació, a escala de tot Catalunya, previst al Catálogo Estatal de Especies Amenazadas i al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya, on aquesta espècie figura com a 'en perill d'extinció'.

L'any passat, el mateix equip de recerca va estudiar-ne els aspectes genètics (els resultats es van presentar a les VII Trobada d'Estudiosos a Matadepera) i enguany s'ha completat l'avaluació de la troballa amb l'estudi de la biologia reproductiva.

L'informe conclou que, malgrat el reduït nombre d'exemplars, la funció reproductiva (morfologia floral, recompenses en forma de nèctar i pol·len, biologia de la pol·linització, producció de fruits i granes, etc.) demostra un bon estat funcional que garanteix la conservació autosostenible de la població del parc, si es mantenen les condicions actuals.

compartir

Font de la informació: Equip de recerca BioC

Categoria: Sant Llorenç-Obac, general,

Tags: fauna, conservació,