caes

Garraf | Xarxa de Parcs Naturals Es van organitzar dues visites al Centre d'Estudis del Mar (CEM) i dues xerrades en línia

El Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals dedica el 16è Seminari formatiu als ecosistemes marins

18/04/2023

En el marc de les accions formatives per als seus membres, el Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals va desenvolupar entre els mesos de gener i març un Seminari formatiu, el setzè, sobre l'ecosistema marí mediterrani. Les propostes van començar amb dues visites al Centre d'Estudis del Mar (CEM), al Garraf, i es van completar amb dues xerrades en línia. La primera conferència estava dedicada a la macro fauna marina a la xarxa Natura 2000 del Garraf i, la segona, a la manera com afecta el canvi climàtic als ecosistemes marins. Ambdues es poden recuperar al canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals.

Durant les visites al Centre d'Estudis del Mar (CEM), equipament de la Diputació de Barcelona situat al Garraf, l’educador ambiental, Ricard Vila, va explicar als membres del Cercle tant els diferents organismes que es poden trobar al Mediterrani com també quines problemàtiques hi ha en aquest ecosistema tant desconegut. Les dues jornades al CEM, fetes els dissabtes 28 de gener i 4 de febrer, van acabar amb una petita excursió per veure in situ les problemàtiques que té el litoral.

Dues xerrades en línia

En el marc d’aquest seminari també es van realitzar dues xerrades formatives en línia. La primera, el 7 de març, va ser a càrrec de Carlos Molina, membre de l'Associació Cetàcea, una entitat que estudia els cetacis i altres animals marins a la costa catalana central.

Entre altres coses, Molina va explicar com fan el seguiment de flora i fauna, sobre tot cetacis, al llarg del litoral del Garraf, entre Gavà i Cubelles, una àrea molt adient per a l’albirament d’aquests mamífers ja que, a les aigües profundes dels quatre canyons marins que hi ha en aquesta zona, hi troben calamars, base de la dieta de bona part d’espècies de cetacis. Això fa que hi hagi algunes espècies residents com el cap d’olla gris (Grampus griseus), el dofí mular (Tursiops truncatus) o el dofí llistat entre d’altres. El ponent va destacar com, fins i tot, de febrer al maig, es veu el rorqual comú, el segon animal més gran del planeta i única espècie de balena que visita aquesta zona.

 

La segona xerrada, feta per l’oceanògrafa Judith Camps el 29 de març, portava per títol "Els diferents fronts pandèmics oberts als ecosistemes marins". En ella, Camps va explicar als assistents com està afectant el canvi climàtic a aquests ecosistemes marins i com, per exemple, l'augment de temperatures està afectant les comunitats coral·lígenes. La contaminació creixent, l’acidificació o l’escalfament de les aigües dels mars i oceans, entre d’altres elements, està provocant la desaparició i mort d’algunes espècies, com la posidònia o els coralls, l'entrada d'espècies invasores i altres alteracions de gran magnitud en els ecosistemes marins.

Ambdues xerrades es poden recuperar al canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals.

compartir

Font de la informació: Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Paisatge, Hidrologia, Meteorologia, flora, fauna, hàbitats, Recerca i seguiment, Divulgació, Ponències, Vídeos, Garraf, Xarxa de Parcs Naturals, Cercle de voluntaris, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Vídeos, Educació ambiental,