caes

Xarxa de Parcs Naturals Amb ponències i casos pràctics i d'èxit

La gestió dels espais blaus, tema de debat a la segona jornada tècnica

21/11/2017

Emmarcada en el programa de jornades tècniques anuals de la Xarxa de Parcs Naturals, el dimarts 14 de novembre va tenir lloc la Jornada tècnica 'L’espai blau dels nostres municipis: els beneficis del patrimoni natural i cultural vinculat a l’aigua', al Centre de Recursos del Castell de Montesquiu.

La sessió va versar sobre els espais que contenen aigua, vinculats als rius, litoral, llacs o embassaments, com a espais cabdals per a la vida ja que la seva presència ha vertebrat l’organització del territori des de temps immemorials. Igualment, la seva gestió representa tot un seguit d’oportunitats i de reptes per als municipis, i la jornada tècnica va permetre treballar-los a través de les ponències i els diferents casos pràctics que es van anar plantejant al llarg del matí.

Jesús Calderer, diputat adjunt d’Espais Naturals, va realitzar la introducció de la jornada, que va començar amb les ponències marc de Marc Ordeix, coordinador del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis, i Lorenzo Correa, cap de la Unitat Singular d'Informació i Coordinació del Medi de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Ambdós van posar de manifest els valors de l’espai blau per als nostres pobles i el fet que cal que la integració orgànica de l’espai blau en la trama urbana sigui una realitat. Així mateix, des de l’ACA es va presentar la nova normativa que afecta l’espai fluvial.

Durant la segona part de la jornada es van treballar diferents casos pràctics. Així, Antoni Maza i Anna Riera, de l’Oficina Tècnica d’Acció Territorial de la Diputació de Barcelona, van explicar la zonificació i accions que es realitzen al Parc Fluvial del Besòs per treballar la compatibilitat de la conservació del medi natural amb un ús públic intens. A la mateixa conca, al riu Congost, en Manel Isnard, responsable de Medi Fluvial del Consorci Besòs Tordera, i en Xavier Romero, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Granollers, ens van mostrar com les accions de restauració integral del riu Congost al llarg de molts anys han canviat la percepció ciutadana dels rius, que actualment són l’escenari de múltiples activitats socials.

Mostra d’aquest fet van ser les ponències següents, durant les quals Xavier Font, cap de l’Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació de Barcelona, va explicar el cas del projecte Vies Blaves, que pretén potenciar el conjunt d’elements dels rius Llobregat, Cardener i Anoia a través de la creació d’un camí vora els rius. Un bon exemple de com aquests camins tenen rellevància per als municipis va ser l’exposat per Josep Alabern Valentí, director gerent d’Aigües de Manresa SA i secretari de la Junta de la Séquia de Manresa.

Mireia Gascon, de ISGlobal, va exposar les evidències científiques que existeixen sobre els beneficis dels espais blaus sobre la salut i com es treballen des del projecte europeu BlueHealth. Finalment, Marta Benages, professora de la Universitat Internacional de Catalunya, va mostrar la importància de la participació ciutadana en la millora de l’espai fluvial.

En definitiva, la jornada va oferir un ventall de casos d’èxit i d’exemples que van permetre a la cinquantena de persones d’àmbits diversos que hi van assistir estudiar la millora de l’espai blau i com transmetre els beneficis que aquests generen als ciutadans.

Darrera jornada tècnica d'enguany

Us recordem que el proper 30 de novembre tindrà lloc la jornada tècnica sobre “Dades obertes sobre patrimoni natural: com les podem oferir i aprofitar, els municipis?” que va aplaçar-se el 3 d’octubre per aturada de país. Amplieu la informació sobre aquesta sessió en aquest enllaç.

compartir

Font de la informació: Lavola i XPN

Categoria: Hidrologia, Divulgació, Gestió del medi, Normativa, Ponències, hàbitats, Recerca i seguiment, Planificació i avaluació, Biodiversitat, Xarxa de Parcs Naturals, general,