Activitats gratuïtes arreu de la XPN per celebrar el 16è Cap de Setmana Ibèric
Cartell d'enguany. Autor: MAC
L'1 i 2 d'octubre se celebra la 16a edició del Cap de Setmana Ibèric als jaciments ibers catalans. La seva organització és fruit de la col·laboració entre el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) i els ens gestors de cadascun dels jaciments que integren la Ruta dels Ibers, cinc dels quals són a la Xarxa de Parcs Naturals. L'edició d'enguany s'articula al voltant del tema 'Avui hi ha mercat. El comerç fa 2.300 anys'.
Al 16è Cap de Setmana Ibèric participen un total de 23 centres que ofereixen més d'un centenar d'activitats. Mil i una maneres divertides d'apropar-vos als ibers ja sigui mitjançant reconstruccions històriques, tallers d'experimentació, visites guiades i teatralitzades o exposicions, entre d'altres.
En concret, els jaciments de la Xarxa de Parcs Naturals que hi participen són el Casol de Puigcastellet (Folgueroles, Espai Natural de les Guilleries-Savassona), el Turó de Montgròs (el Brull, Parc Natural del Montseny), Olèrdola (Parc d'Olèrdola), Ca n'Oliver (Cerdanyola del Vallès, Parc Natural de la Serra de Collserola) i Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet, Parc de la Serralada de Marina).
Aquí teniu el detall de les activitats que s'hi han programat:
El Casol de Puigcastellet - Espai Natural de les Guilleries-Savassona
Folgueroles (Osona)
Dissabte 1
18 h: Caminada popular fins al jaciment. Sortida: Pl. Verdaguer. 18.45 h: Tast ibèric amb productes que es menjaven fa 2.300 anys! 19 h: Tallers sobre la vida quotidiana dels ibers. Experimenteu com era la vida en un poblat ibèric! En acabar caminada de retorn a Folgueroles.
Fortificació Ibèrica del Montgròs - Parc Natural del Montseny
El Brull (Osona)
Dissabte 1
A les 11 i 13 h: Visita guiada al jaciment a càrrec dels arqueòlegs. Sortida: Centre d'Informació del Brull.
Diumenge 2
12 h: Visita teatralitzada amb un soldat i una camperola ibèrica, us explicaran els productes que bescanviaven i quin era el sou dels soldats.
13.30 h: Tast i beguda ibèrics. Descobriu sabors de fa més de 2.000 anys!
Olèrdola - Parc d'Olèrdola
Olèrdola (Alt Penedès)
Dissabte 1
De les 10 a les 17.30 h: Jornada de portes obertes.
Diumenge 2
De les 10 a les 17.30 h: Jornada de portes obertes.
12 h: Els perfums d'Orient. Taller experimental per a descobrir el comerç d'objectes preuats a l'antiguitat, elaborareu un perfum com ara fa 2.300 anys!
Ca n'Oliver - Parc Natural de la Serra de Collserola
Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental)
Dissabte 1
De les 11 a les 14.30 h i de les 16.30 a les 20 h: Jornada de portes obertes al museu i al poblat.
12 h: Comerciants a Ca n'Oliver. Visita guida al poblat i al museu. 17 h: Visita teatralitzada "En Bilos i la Betinin van de compres".
Diumenge 2
De les 10.30 a les 14 h: Jornada de portes obertes al museu i al poblat.
De les 10.30 a les 13.30 h: Treballar per canviar i comprar! Tallers de tria de cereals i d'encunyació de moneda, de màscares dels déus grecs i de joieria cartaginesa, taller demostració del transport d'àmfores romanes i joc de pistes del comerç antic per a famílies amb obsequi final! 12 h: Visita guiada a l'exposició permanent "Cerdanyola, terra d'ibers". 12 h: Visita guiada a l'exposició "La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica". 13.30 h: Els poblats laietans se saluden. Comunicació amb miralls amb els jaciments de Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet i les Maleses de Montcada i Reixac.
Puig Castellar - Parc de la Serralada de Marina
Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès)
Diumenge 2
De les 11 a les 14 h: Comprar i vendre, l'intercanvi i la moneda. Activitats infantils i familiars (tallers, escenificacions, jocs, degustació...) per conèixer què i com comerciaven els nostres avantpassats ibers. De les 11.15 a les 12.15 h: El comerç dels ibers de Puig Castellar. Visita guiada per a descobrir l'activitat comercial dels habitants de Puig Castellar. Coneixereu les troballes fetes en les darreres excavacions, entrareu a un habitatge ibèric reconstruït i podreu utilitzar el mòdul d'interactius instal·lat al jaciment. 13.30 h: Els poblats de la Laietània se saluden. Comunicació amb miralls amb els jaciments de Ca n'Oliver de Cerdanyola del Vallès i les Maleses de Montcada i Reixac.
Compartiu les vostres experiències durant aquests dos dies a través de Twitter amb l'etiqueta #csi_ibers, on podreu seguir també la programació. Els apassionats de la fotografia podeu fer-ho a través d'Instagram i el hashtag #csi_ibers.
Més informació a l'enllaç següent.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montseny, Collserola, Guilleries-Savassona, Marina, Olèrdola, Xarxa de Parcs Naturals, Educació ambiental, general,