caes

Montseny | Xarxa de Parcs Naturals El premi, de 5.000 euros més la publicació del treball, van a càrrec de la Diputació de Barcelona

Amadeu Corbera guanya el 9è Premi Rafael Patxot amb un estudi sobre el músic Baltasar Samper

08/05/2024

Ja es coneix el treball guanyador de la 9a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert (edició 2023), que convoca cada any l'Institut d’Estudis Catalans (IEC). L'estudi guardonat és Baltasar Samper, entre dues aigües: l’art i el compromís, d'Amadeu Corbera. La dotació del premi, instituït pel Consell Assessor de la Masia Mariona, és de 5.000 euros que aporta la Diputació de Barcelona, així com la seva publicació. D'altra banda, s'ha convocat la 10a edició del mateix Premi, en el qual es poden enviar originals fins al 29 de novembre del 2024.

Baltasar Samper, entre dues aigües: l’art i el compromís és la tesi doctoral de l'etnomusicòleg mallorquí Amadeu Corbera, el qual ha estudiat la figura del músic Baltasar Samper i Marquès (Palma, 1888 – Ciutat de Mèxic, 1966) com a exponent del Noucentisme musical i la seva vinculació amb un republicanisme progressista i catalanista des de totes les vessants: la composició, la crítica i divulgació, la direcció orquestral, la interpretació i la investigació musicològica. En aquest sentit, Samper es presenta com un músic políticament compromès que combina la seva excel·lència creativa amb la seva ideologia manifesta, tant a Barcelona i a Mallorca com a l'exili a França i a Mèxic.

El veredicte del 9è Premi es va donar a conèixer en l'acte de lliurament dels Premis Sant Jordi 2024 que va tenir lloc el 23 d'abril a la seu de l'IEC, on ja es va presentar el XCIV Cartell de premis i de borses d'estudi per a l'any 2025 de la mateixa institució. El guardonat d'enguany per al Premi Rafael Patxot, Amadeu Corbera, és un etnomusicòleg, professor de música i activista ambiental balear que ha dirigit la seva recerca sobre alguns aspectes musicals i culturals de Menorca i Mallorca. Amb la tesi sobre Baltasar Samper ha aconseguit rescatar de l'oblit i de clixés històrics una figura cabdal dins la musicologia catalana.

Aquest estudi serà publicat en el marc de la col·lecció "Premi Rafael Patxot i Jubert" per part de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb les altres institucions representades al Consell Assessor de la Masia Mariona, seu actual del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Aquest Premi s'atorga anualment a un treball de recerca, bibliogràfic o d'assaig sobre temàtiques afins a la trajectòria intel·lectual i científica de Rafael Patxot i Jubert, un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Montseny, Xarxa de Parcs Naturals, ODS, Llibres, revistes i CD,