Xarxa de Parcs Naturals Es tracta de la primera efemèride ambiental del 2025

Els centres de la xarxa DocAmbCat organitzen activitats per al Dia Mundial de la Meteorologia

03/04/2025

El 23 de març, en commemoració del Dia Mundial de la Meteorologia, les biblioteques i centres de documentació ambiental de Catalunya (DocAmbCat), entre ells la xarxa de centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals, van organitzar una sèrie d'activitats per donar a conèixer la importància de la meteorologia i fomentar la conscienciació ambiental a través dels seus fons bibliogràfics i també amb accions col·laboratives. Aquesta ha estat la primera de les quatre efemèrides ambientals programades per al 2025 que, com cada any, celebren aquests centres.

Dins el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, diversos centres de documentació van impulsar iniciatives didàctiques i divulgatives. El Museu de Ciències Naturals de Granollers i el Centre de Documentació del Parc (secció de Ciències Naturals), que es troba dins el Museu, van acollir un taller sobre les estacions meteorològiques, en què els participants van aprendre a utilitzar aparells com pluviòmetres, anemòmetres, baròmetres i higròmetres, i van explorar conceptes com la tipologia de núvols i la Rosa dels vents.

Per la seva banda, el Museu Etnològic del Montseny i el Centre de Documentació del Parc (secció d'Humanitats), també situat dins el Museu, van organitzar una xerrada i una sortida fins a l'estació meteorològica d'Arbúcies, guiades pel meteoròleg Xavier Soler. L'activitat va permetre als assistents conèixer de prop com es recullen i interpreten les dades meteorològiques i observar els canvis climàtics detectats a la vall en els darrers anys.

El Centre de Documentació i Recursos Educatius de Can Coll (CDRE), situat al Parc Natural de la Serra de Collserola, va dur a terme una entrevista a Joaquim Ibáñez, un meteoròleg aficionat que, des de fa més de 17 anys, recull dades meteorològiques a Collserola. Aquest testimoni reflecteix la passió per la meteorologia i la importància de la constància en l'observació climàtica.

A més, dins el programa Parcs i biblioteques... naturalment!, diverses biblioteques públiques van sumar-se a la iniciativa amb un ampli ventall d'activitats: dues xerrades, dues exposicions, dues hores del conte, quatre tallers, una sortida i dos aparadors culturals, tot apropant la meteorologia a diferents públics.

Finalment, la xarxa DocAmbCat, dins de la seva oferta formativa 2025, va oferir un curs virtual especialitzat en meteorologia i recursos bàsics per a professionals dels centres de documentació i biblioteques ambientals, impartit per tècniques del Servei Meteorològic de Catalunya i de la Cartoteca de Catalunya. L'activitat, amb 20 participants, es va estructurar en tres blocs, incloent-hi una revisió dels 20 anys del rescat de dades meteorològiques per part del Servei i l'estudi del seu fons històric conservat a l'IGCC.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, DocAmbCat, Parcs i biblios,

Cercador de notícies




        Subscriu-te als nostres butlletins

         

        Rep els nostres butlletins de Parcs.

        Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

        fent clic als botons de sota.

        butlletí gaudim

        Subscriu-te a gaudim als parcs (agenda) Subscriu-te a l'Informatiu dels parcs

        Suggeriments, opinió i xarxes socials

         

        Envia'ns els teus suggeriments, opina

        i visita les nostres xarxes socials

        Suggeriments

        Suggeriments Opina Xarxes socials