La Gerència de Serveis d’Espais Naturals ofereix recursos als ajuntaments de la província per a la gestió sostenible del patrimoni natural local i la biodiversitat
Tancat de fusta de castanyer per recuperar l'hàbitat del gall fer pirinenc a la serra de Catllaràs (Berguedà). Autoria: XPN
Ginebrons, boixeroles i altres arbustos per plantar en el tancat i accelerar la recuperació de l'hàbitat del gall fer. Autoria: XPN
En el marc del Catàleg del Pla de concertació Xarxa de Governs Locals 2024-2027, la Gerència de Serveis d'Espais Naturals de l'Àrea d'Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona ofereix cinc recursos destinats als ajuntaments de la província per al 2025, amb un pressupost per valor de 420.000 euros, que es poden sol·licitar fins al proper 31 de gener. D'aquests cinc recursos, dos d'ells s'han començat a oferir el 2024, tot consolidant la seva vigència per a tot el Pla de Mandat (2024-27).
D'aquesta manera, l'Àrea d'Espais Naturals i Infraestructura Verda pretén contribuir decididament a restaurar i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres de la província de Barcelona en un escenari de canvi climàtic i crisi de biodiversitat, amb la complicitat dels ens locals de la província, en col·laboració amb les administracions competents i mitjançant la programació de les obres i inversions, la gestió patrimonial, forestal i el Catàleg de Serveis, per a una gestió acurada i especialitzada dels recursos públics. Així mateix, també pretén apropar el coneixement dels espais naturals protegits a la població en edat escolar i a la ciutadania en general.
Recursos del Catàleg de Serveis de la Gerència de Serveis d'Espais Naturals per al 2025
Els tres recursos que es mantenen des d'abans del 2024 són l'Anàlisi dels espais lliures (SNU) per al desenvolupament de la infraestructura verda local i l'ODS 15, la Redacció de projectes de millora del patrimoni natural, i el recurs vinculat al programa Coneguem els nostres parcs, que és un fons de prestació.
Per una banda, el recurs sobre l'Anàlisi dels espais lliures per al desenvolupament de la infraestructura verda local, de concurrència competitiva, té com a objectiu elaborar un estudi per ajudar als ens locals a conèixer el grau d'importància del seu patrimoni natural i, també, per millorar els serveis ecosistèmics dels seus espais lliures, tot seguint els criteris d'infraestructura verda local i els de l'ODS 15; per altra banda, el recurs referent a la Redacció de projectes de millora del patrimoni natural, també de concurrència competitiva, consisteix en la redacció de projectes executius per a actuacions de conservació, restauració i/o millora del patrimoni natural, així com l'ordenació de l'ús públic associat.
Pel que fa als recursos que s'han engegat durant el 2024, un d'ells és el recurs tècnic Patrimoni natural local: Planificació de boscos municipals, el qual ofereix suport administratiu, jurídic i de planificació als ens locals amb propietat de boscos públics per millorar-ne la gestió, tot aplicant-hi criteris de sostenibilitat i multifuncionalitat del bosc per maximitzar els serveis ecosistèmics, fomentar l'adaptació al canvi climàtic i, especialment, per conservar-ne la biodiversitat.
Així mateix, l'altre recurs iniciat enguany és el de Patrimoni natural local: execució de treballs, el qual és un recurs econòmic que es presenta com a continuació dels recursos tècnics de redacció de projectes i de planificació de boscos municipals. En aquest cas, s'ofereix suport econòmic per a la gestió forestal i foment de la biodiversitat o bé per a l'execució de projectes de millora del patrimoni natural en finques propietat dels ens locals.
Finalment, el recurs referent al programa de Coneguem els nostres parcs és de concessió directa per al qual no cal presentar sol·licitud, en què la Diputació de Barcelona es fa càrrec de la contractació de l'empresa gestora i de l'equip educatiu. El transport escolar per visitar el parc es gestiona des dels ajuntaments o organismes d'educació dels municipis participants i el seu cost és compartit entre els ajuntaments i la Diputació de Barcelona, que ofereix un ajut a través d’un fons de prestació.
En resum, l'oferta del Catàleg de Serveis de la Gerència de Serveis d'Espais Naturals permet als ens locals avançar en la millora del patrimoni natural segons quatre fases: anàlisi, planificació, execució i valoració, amb l'objectiu de ser utilitzats de manera consecutiva. A més, també apropa la natura a la ciutadania mitjançant el fons de prestació de Coneguem els nostres parcs. La dotació total destinada als recursos econòmics ascendeix a 290.000 euros, als quals s'inclouen 80.000 euros assignats en aquest fons, mentre que en recursos tècnics es destinen 130.000 euros. El termini per optar a aquests recursos (excepte per al programa Coneguem els nostres parcs) finalitza el 31 de gener de 2025.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Activitats econòmiques, Diagnosi ambiental, Gestió del territori, Usos del sòl, Ajuntaments, Planificació i avaluació, Gestió del medi, Fons de prestació,