caes

Xarxa de Parcs Naturals Els diversos equipaments astronòmics de la Xarxa de Parcs Naturals van organitzar un seguit d'activitats

El Dia Internacional d'Observació de la Lluna aplega cinc-centes persones a l'Observatori de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell

25/10/2023

El dissabte 21 d’octubre del 2023 a l’Observatori de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell els diversos equipaments astronòmics de la Xarxa de Parcs Naturals es van aplegar per oferir tot un programa d’activitats al voltant del Dia Internacional d’Observació de la Lluna, una commemoració que se segueix arreu del món. La proposta va ser tot un èxit de participació i prop de 500 persones no es van voler perdre les activitats i observacions del cel.

A la Xarxa de Parcs Naturals es disposa d’equipaments astronòmics que ofereixen visites, observacions, tallers, conferències, etc. per a totes les edats, i que acompanyen els visitants en la descoberta d'un univers d’experiències celestes.

El dissabte 21 d’octubre, es van desenvolupar entre les 18 i les 21 h diversos tallers i propostes entre els quals hi havia un taller sobre la maqueta Apol·lo 11 i llançament de coet d'aigua, a càrrec de l’Observatori Astronòmic Cal Ganxo. Astrofels, Agrupación Astronómica de Castelldefels; un taller de fases de la Lluna, amb l’Observatori Astronòmic de Castelltallat (Geoparc de la Catalunya Central); un experiment sobre  cràters de la Lluna, a càrrec de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, i la maqueta Terra/Lluna, amb l’Observatori Astronòmic del Parc del Garraf. Can Tòfol. Planetari Fora d'Òrbita, i el petit espectacle teatral “La Nena que volia anar a la Lluna”, que va omplir l’auditori de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell (es van fer quatre passis), a càrrec del Planetari del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Així mateix, durant tota la tarda els assistents van poder fer observacions amb telescopis a l'exterior i, a més a més, el Celler MondObert , de la DO Pla de Bages (Parc Natural de Sant Llorenç i l’Obac), va oferir servei de degustació i venda.

La jornada va ser tot un èxit de participació amb l’assistència d’unes cinc-centres persones. 210 persones vam passar per l’espectacle teatral.

El Grup Astronòmic de Tiana per dificultats sobrevingudes no va poder assistir a l’acte conjunt i el va desenvolupar al seu centre, on van participar 350 persones.

Els parcs i espais naturals, espais ideals d'observació celeste

Els espais naturals, allunyats de la contaminació lumínica de les ciutats, poden oferir experiències fantàstiques d’observació i comprensió d’aquest medi que ens envolta. També poden ensenyar les conseqüències d’aquesta contaminació, sovint menystinguda, que són moltes i poden arribar a ser greus.

Així, entre d’altres, la contaminació lumínica provoca malbaratament d’energia i emissió de gasos, afecta els ecosistemes nocturns i altera la vida dels animals, fet que provoca plagues. A més, dificulta el trànsit aeri i marítim i té un impacte en la nostra salut. També incideix en el treball dels astrònoms, perquè els impedeix observar el cel en les condicions adequades, i afecta les persones que volen observar les estrelles.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Xarxa de Parcs Naturals, Educació ambiental, Educació ambiental,