caes

Xarxa de Parcs Naturals | Montseny | Diputació de Barcelona El termini per participar en el 9è Premi Rafael Patxot finalitza l'1 de desembre del 2023

Eugeni Casanova guanya el 8è Premi Rafael Patxot amb un estudi lingüístic sobre el Capcir, el Conflent i l'Alta Cerdanya

03/05/2023

Ja es coneix el treball guanyador de la 8a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert (edició 2022), que convoca l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En aquesta ocasió, l’estudi guanyador ha estat El crit de les muntanyes. Un viatge lingüístic al Capcir, el Conflent i l’Alta Cerdanya, d’Eugeni Casanova. La dotació del premi, instituït pel Consell Assessor de la Masia Mariona, és de 5.000 euros que aporta la Diputació de Barcelona, així com la publicació. D’altra banda, s’ha convocat la 9a edició (edició 2023) del Premi Rafael Patxot i es poden enviar originals fins l’1 de desembre del 2023.

El treball guanyador de la 8a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert (edició 2022) porta per títol El crit de les muntanyes. Un viatge lingüístic al Capcir, el Conflent i l’Alta Cerdanya, i és obra de l’escriptor, documentalista, periodista i filòsof Eugeni Casanova Solanes.

El veredicte del 8è Premi es va donar a conèixer en l’acte de lliurament dels Premis Sant Jordi 2023, XCII Cartell de premis i borses d’estudi, que va tenir lloc el divendres 21 d’abril a la Sala Prat de la Riba de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC. En aquest enllaç es pot consultar la relació de treballs guardonats.

Així mateix, ja es coneix la informació sobre el XCIII Cartell de premis i borses d’estudi - Convocatòria dels Premis Sant Jordi 2024, en què s'inclou el 9è Premi Rafael Patxot Jubert.

Originals fins l'1 de desembre del 2023

La 9a convocatòria del Premi Rafael Patxot i Jubert s’atorgarà a un treball de recerca, bibliogràfic o d'assaig sobre qualsevol de les temàtiques següents, totes elles afins a la trajectòria intel·lectual i científica de Rafael Patxot i Jubert: cultura popular catalana, particularment la conservació del patrimoni en tots els seus aspectes (etnografia, el rol de la dona, música, arquitectura); l’excursionisme en la descoberta del territori i la llengua catalana (estudis filològics, didàctica de la llengua catalana, sociolingüística); història medieval catalana; història de les ciències a Catalunya; història local de Sant Feliu de Guíxols; dret internacional en la defensa dels drets i valors humans, i astronomia i meteorologia.

La ponència delegada pel Consell Assessor de la Masia Mariona serà formada per tres membres especialistes en les disciplines de les obres presentades, almenys un dels quals ha de ser membre de l’IEC.

Els treballs han de ser originals i redactats en català i s'hauran de tramitar telemàticament mitjançant un formulari present a la web de l’Institut d'Estudis Catalans. Caldrà adjuntar el PDF del treball (el fitxer no pot superar els 100 MB) així com presentar un exemplar imprès en paper (acompanyat del comprovant de la tramitació telemàtica) a la seu de l’IEC (c. del Carme, 47, de Barcelona).

El termini d'admissió de candidatures per al 9è Premi Rafael Patxot finalitza l'1 de desembre del 2023 a les 13 h.

Col·lecció 'Premi Rafael Patxot i Jubert'

​​​​​​​La dotació del premi, que aporta la Diputació de Barcelona, és de 5.000 euros i les persones premiada rebrà un diploma acreditatiu. A més, el treball guanyador serà editat per la Diputació de Barcelona en el marc de la col·lecció "Premi Rafael Patxot i Jubert" en col·laboració amb les altres institucions representades al Consell Assessor de la Masia Mariona.

A la Llibreria de la Diputació estan actualment disponibles els sis primers volums de la col·lecció "Premi Rafael Patxot i Jubert". Són els següents: Santuaris, ermites i capelles de l'època del Barroc. Geografia sagrada de la muntanya catalana (Garganté, M., Solà, X.); La marina catalana a la Baixa Edat Mitjana. Sant Feliu de Guíxols, un port excepcional en la construcció i carenat de coques, naus i naus grosses (Pujol, M.); L'univers vivent d'Hildegarda von Bingen: Perspectives filosòfiques (Rabassó, G.); La Patum de Berga: festa, guerra i política (Rumbo Soler, A); Del silenci a la represa. La censura en la traducció catalana durant el franquisme (Estany i Freire, L), i La cacera de bruixes a Catalunya. Estudis i documents (1830-2020), (Castell Granados, P.).

Rafael Patxot, mecenes de la cultura catalana

Rafael Patxot i Jubert va néixer a Sant Feliu de Guíxols el 1872 en una família d'industrials i va estudiar a Barcelona, París i Londres. Va ser un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX, amb projectes culturals com ara el suport a l'Institut d'Estudis Catalans, l'Estudi de la Masia Catalana o l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Figura polièdrica i d'interessos ben variats, fou també un dels precursors de l'estudi de l'astronomia i la meteorologia a Catalunya. L'any 1936 es va veure forçat a exiliar-se a Suïssa, d'on va decidir no tornar mentre el país estigués en mans del règim feixista de Franco. Va morir a Ginebra el 8 de gener del 1964.

Per conèixer més profundament la figura de Patxot, a més de visitar la pàgina web Univers Patxot, es pot visitar Masia Mariona, seu actual del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. El mas, edificat entre 1926 i 1931 per iniciativa de Rafael Patxot i sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras, acull un exposició que ofereix una visió general de la seva obra científica i de mecenatge amb l'estudi de la masia catalana, la relació amb l'excursionisme, la meteorologia, l'astronomia i el cançoner popular. A la planta segona hi ha una sala polivalent i biblioteca, on també hi ha un equipament audiovisual, connectat amb la sala d'actes.​​​​​​ També és possible fer la visita virtual 360º de l'exposició.

En aquest vídeo es pot ampliar la informació sobre la biografia, tasca i llegat intel·lectual de Rafael Patxot.

compartir

Font de la informació: IEC i XPN

Categoria: Educació ambiental, Exposicions virtuals, Xarxa de Parcs Naturals, Montseny, Diputació de Barcelona, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS, Llibres, revistes i CD,