caes

Xarxa de Parcs Naturals | Guilleries-Savassona | Parc Agrari | Litoral | Montesquiu | Garraf | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Diputació de Barcelona | Altres Un total de vuit guardes de set parcs diferents

La Xarxa de Parcs Naturals assisteix al VI Congrés Nacional de Guardes Forestals i Mediambientals de l'Estat espanyol

24/10/2022

La ciutat de Logronyo va acollir la celebració de la 6a edició del Congrés Nacional de Guardes Forestals i Mediambientals de l'Estat espanyol els dies 17, 18 i 19 d’octubre. L’esdeveniment, organitzat pel govern de la Rioja, va comptar amb la presència de vuit guardes forestals de diversos parcs i espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals.

Sota el lema "aGENTEsconectad@s", l’esdeveniment, que en l’edició anterior s’havia celebrat a les Canàries, va comptar amb l’assistència de vuit guardes forestals de la Xarxa de Parcs Naturals, en concret tres guardes del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, una guarda del Parc del Castell de Montesquiu, un guarda de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, un del Parc de la Serralada Litoral, una guarda des parcs del Garraf i d’Olèrdola i un del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Al llarg de les tres jornades, es van succeir nombroses ponències, taules rodones, exposicions i demostracions al voltant de quatre eixos principals: Protectors de la biodiversitat; Dona i món forestal; SOS incendis, i Canvi climàtic.

Entre d’altres objectius destacables, durant la trobada es va incidir en la millora de la formació i en la importància de la figura dels guardes forestals i mediambientals com a educadors ambientals, una peça important per frenar el canvi climàtic.

La tasca dels guardes forestals

A la Xarxa de Parcs Naturals, els guardes forestals són l’equip humà en el territori que s’encarrega de vetllar per la salvaguarda de la natura i per la seva protecció i conservació.

Els i les guardes són uns grans coneixedors de l’entorn i també informen i assessoren els visitants i a la població local. El díptic Guardes forestals. Què fem? recull i explica amb més detall totes les tasques que desenvolupen.

Pel que fa al Congrés, de l’àmbit català, el dilluns 17 va participar-hi José Miguel de Pablo Bribian amb una comunicació sobre "Catalunya. Coordinació Model AARR-Mossos" i aquell mateix dia va desenvolupar-se la demostració simulacre d’incendi. Intervenció de la BIIF Rioja en col·laboració amb la UIFO de Galícia i la Unitat canina de Catalunya de detecció d’accelerants del foc.

L’endemà, dimarts 18, van ser-hi Dídac Flores i Sara Perarnau, de la Unitat d’antifurtivisme de Catalunya, i, el darrer dia del Congrés, va tenir lloc una sessió sobre “Catalunya, comunicació corporativa i cossos operatius”, amb Albert Medina, així com la sessió sobre Models d’estructura i organització que va comptar amb la presència del director general dels Agents Rurals, Marc Costa i Trachsel.

Per a més informació sobre les ponències i activitats diverses que es van desenvolupar, es pot consultar la web del 6è Congrés.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Gestió del medi, Divulgació, Xarxa de Parcs Naturals, Guilleries-Savassona, Parc Agrari, Litoral, Montesquiu, Garraf, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Diputació de Barcelona, Altres, Biodiversitat, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS, Notícies d'arreu, Educació ambiental,