caes

Xarxa de Parcs Naturals | Altres Es va celebrar a Maó del 19 al 21 d'octubre

La campanya Civisme als parcs, exemple de bona pràctica en el V Congrés d'Ecoturisme de l'Estat espanyol a Menorca

27/10/2021

Mes de dos-cents experts debaten i intercanvien experiències sobre aquest model de turisme sostenible en el V Congrés Nacional d'Ecoturisme celebrat a Maó del 19 al 21 d’octubre. Entre la desena de casos de bones pràctiques que s’hi van presentar, figura la campanya de civisme 'Parcs naturals sí, però amb civisme', que es duu a terme als espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals.

Del 19 al 21 d’octubre va tenir lloc al Llatzeret de Maó el V Congrés Nacional d'Ecoturisme, que aplega gestors, empreses i agències turístiques diverses vinculats al món del turisme sostenible i, especialment, als que promouen accions sota la fórmula de l’ecoturisme. El Congrés, que no es va poder celebrar el 2020 per la pandèmia de la COVID-19, està promogut pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals, el Consell Insular de Menorca i la Reserva de la Biosfera de Menorca, que, enguany, compleix vint-i-vuit anys; compta també amb el suport organitzatiu de l’associació Soy Ecoturista, tots ells presents als parlaments inaugurals.

Uns dos-cents experts (el nombre estava limitat per raons d’aforament i prevenció sanitària) de totes les comunitats autònomes espanyoles van escoltar i debatre propostes i actuacions en relació amb el turisme respectuós amb els valors naturals. Les comunicacions inaugurals van anar a càrrec de Glen Jampol (del Globbal Ecotourism Network), que va parlar sobre l’estat de l’ecoturisme al món; i de M. Rosa Cárdenas (de la Secretaria Internacional del programa MAB de la UNESCO) i Beni Rodríguez (del Consell de Gestors de les Reserves de la Biosfera Espanyoles), que van dissertar sobre el paper de les reserves de la biosfera com a destins ecoturístics, en un any en què precisament el programa MAB (Persona i Biosfera) compleix cinquanta anys de vigència.

El Congrés va comptar amb tres  taules rodones compostes per diferents especialistes que van dialogar sobre "La situació de l’ecoturisme a Espanya, Balears i Menorca", "Les  noves tecnologies como a eines per a l’ecoturisme" i "Mecanismes de contribució de l’ecoturisme al desenvolupament sostenible".

La campanya Civisme als parcs, exemple de bona pràctica

El segon dia, es van presentar deu casos de bones pràctiques d’arreu de l’Estat espanyol en els àmbits esmentats. En aquest bloc, Josep Melero, cap de la Secció de Divulgació i Comunicació de la Xarxa de Parcs Naturals, va presentar la campanya de comunicació de civisme "Parcs naturals sí, però amb civisme", que es duu a terme des de la tardor del 2020 als espais naturals protegits gestionats per la Diputació de Barcelona.

Unes sentides reflexions del divulgador ambiental Joaquín Araújo, que va incidir en la responsabilitat mediambiental que tenen totes les entitats i persones vinculades al turisme, va cloure el seminari.

Així mateix, el darrer dia els assistents van poder copsar de forma directa diferents exemples d’iniciatives vinculades a l’ecoturisme a l’illa de Menorca, fent rutes de caràcter cultural, històric i gastronòmic. El proper Congrés es preveu realitzar a Galícia, a la Reserva de la Biosfera As Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo (A Coruña), en dates encara per concretar.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Altres, Diputació de Barcelona, ODS, Notícies d'arreu,