caes

Diputació de Barcelona | Xarxa de Parcs Naturals La primera seu de l'SMC va ser a l'Edifici del Rellotge, seu actual de la Xarxa de Parcs Naturals

La Diputació de Barcelona conserva testimonis documentals del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que commemora el primer centenari

05/04/2021

Es commemora el centenari del naixement del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). El 31 de març del 1921, la Mancomunitat va aprovar el decret que establia la creació d'aquest organisme, que va quedar sota la dependència científica de l'Institut d'Estudis Catalans. Fins al 1939, la seva seu va ser al pis superior de l'Edifici del Rellotge de l'Escola Industrial, seu actual entre d’altres, de la Xarxa de Parcs Naturals, des d’on es recollia i tractava la informació. L’Arxiu General de la Diputació de Barcelona conserva alguns documents que són testimoni de l’activitat d’aquells primers anys del Servei.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va comptar amb professionals de reconegut prestigi, començant pel primer director, Eduard Fontserè i Riba (1870-1970), qui exercia també de catedràtic de l’Escola d’Agricultura de la Diputació de Barcelona. 

Des de l’oficina central de l’Escola Industrial, seu actual de la Xarxa de Parcs Naturals, el Servei coordinava la informació subministrada per observadors voluntaris i la que rebia de l’Estat espanyol i els organismes internacionals, que arribava través de la telegrafia sense fils.

Des de l’any 1922, l'SMC va elaborar una previsió diària del temps que es donava a conèixer en els edificis públics i les centrals comarcals de la Mancomunitat. Des de l’any 1927, es va retransmetre la informació del temps a través de Ràdio Barcelona. Durant els seus disset anys d’existència, l’antic Servei va donar un impuls extraordinari a la meteorologia a Catalunya. Posteriorment, l’Estatut d’autonomia de 1979 va atribuir a la Generalitat competència exclusiva sobre l’SMC.

Testimonis documentals de l'SMC, a l'Arxiu de la Diputació 

A l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona es conserven alguns testimonis documentals de la història del Servei Meteorològic de Catalunya. Destaquen els documents dels expedients generals del Servei, que recullen l’activitat que va portar a terme els primers anys, així com la participació en trobades acadèmiques internacionals.

L’Arxiu de la Diputació ha estat col·laborant amb l’actual Servei Meteorològic de Catalunya, compartint la informació disponible a l’arxiu documental. S’ha aportat còpia digital de tota la documentació sol·licitada, entre la qual destaquen diverses cartes meteorològiques dels anys 30 del segle XX.

Rafael Patxot i el Servei Meteorològic de Catalunya

La relació entre Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), científic, humanista i mecenes vinculat al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va ser ben estreta. Estudiós apassionat de la meteorologia, Patxot va proposar a Eduard Fontserè la creació d'una secció específica per a l'estudi dels núvols. En aquesta secció veurà la llum l'Atles Elemental de Núvols, que serà la llavor del gran Atles Internacional de Núvols i dels Estats del Cel, publicat per l’Organització Meteorològica Internacional gràcies al mecenatge de Patxot.

El volum Els núvols confiscats. Relat d’Eduard Fontserè sobre els últims dies del Servei Meteorològic de Catalunya, obra de Josep Batlló i Montserrat Busto, aprofundeix en la història del Servei Meteorològic de Catalunya. El llibre recull el testimoni de Fontserè sobre com es va produir la confiscació dels béns i documents de l'SMC amb l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona el 29 de gener del 1939. Com a annex, s'inclouen les gestions de Rafael Patxot amb les quals reclamava la restitució del material vinculat a l’estudi dels núvols que ell mateix havia finançat.

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Meteorologia, Recerca i seguiment, Divulgació, Diputació de Barcelona, Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, ODS, Llibres, revistes i CD, Notícies d'arreu,