caes

Diputació de Barcelona | Montseny | Xarxa de Parcs Naturals L'Estratègia remarca la necessitat d'emprendre mesures i polítiques d'adaptació per disminuir l'impacte del canvi global

La Diputació de Barcelona s'adhereix a l'Estratègia local per a l'adaptació al canvi climàtic aprovada en el marc del Life Clinomics

26/02/2021

El Ple de la Diputació de Barcelona celebrat el dijous 25 de febrer va aprovar la declaració institucional d’adhesió a l’Estratègia local per a l’adaptació al canvi climàtic sorgida en el marc del Life Clinomics. Aquest projecte europeu s’ha desenvolupat en tres territoris catalans, la Reserva de la Biosfera del Montseny, l’Alt Penedès i la Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre, entre el juny del 2016 i el desembre del 2020 i ha generat, alhora, una metodologia replicable a d'altres indrets de la Mediterrània.

La declaració, que ha estat aprovada per unanimitat per tots els grups polítics, remarca que el canvi climàtic és una realitat que posa en risc el funcionament dels sistemes naturals del planeta, amenaça el benestar de les persones, l’activitat econòmica i l’estabilitat i cohesió social, alhora que incrementa la vulnerabilitat dels territoris, els serveis públics i les activitats econòmiques, àmbits en què a escala local hi ha un treball important a fer.  

Davant d’aquesta situació de vulnerabilitat davant l'emergència climàtica, l’Estratègia remarca la necessitat d’emprendre mesures encaminades a mitigar i evitar els efectes del canvi climàtic, reduint i eliminant els factors que l’ocasionen, tot i considerar que les polítiques de mitigació tindran el seu efecte a mitjà i llarg termini. En aquesta línia, cal establir de manera urgent polítiques d’adaptació per disminuir l’impacte i els riscos del canvi global, especialment en els àmbits més vulnerables.

La declaració fa esment al fet que els efectes del canvi climàtic, malgrat el seu abast global, són molt visibles a escala local. Per això, una part significativa de les mesures d’adaptació cal dissenyar-les i implementar-les en funció de les característiques de cadascun dels territoris i d’acord amb la seva realitat biofísica, social i econòmica. Així mateix, l’escala local facilita identificar els actors implicats i concertar les mesures, per la qual cosa la planificació i la gestió a escala local juguen un paper rellevant per a minimitzar la vulnerabilitat en front del canvi climàtic.

En aquesta Estratègia, el projecte europeu Life Clinomics, coordinat per la Diputació de Barcelona, s’ha centrat, des del juny del 2016, a promoure la resiliència del sector primari i del sector turístic en tres territoris de Catalunya com són la Reserva de la Biosfera del Montseny, l’Alt Penedès i la Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre, i en crear un model replicable a d’altres territoris de la Mediterrània.

Agricultura, ramaderia i gestió forestal més resilient al canvi climàtic

Així, els signants del pacte per a l’adaptació al canvi climàtic es comprometen a contribuir a la identificació dels factors que determinen la vulnerabilitat de les activitats econòmiques i dels territoris on es duen a terme, amb accions com el foment d’una agricultura i ramaderia més resilient d’acord amb els nous escenaris del canvi climàtic per mantenir la qualitat de la producció i la seguretat alimentària, el foment d’una gestió dels boscos que augmenti la resistència i resiliència de les masses forestals al canvi climàtic, n’incrementi el seu paper en el cicle de l’aigua i contribueixi a la prevenció d’incendis forestals, alhora que fomenti l’ús dels productes forestals.

També es promou una gestió de l’activitat turística que adeqüi les seves instal·lacions, el consum de recursos i l’oferta als nous escenaris climàtics, el foment de la innovació en la gestió de la pesca i l’aqüicultura per mantenir la seva sostenibilitat, la qualitat i la seguretat de la producció en els nous escenaris climàtics.

El pacte esmenta també la gestió sostenible dels recursos com l’aigua, l’energia o el sòl amb el principi de solidaritat i sostenibilitat ambiental i econòmica, i una renda justa per al sector, a més d’impulsar sistemes eficients de distribució, apostar per noves tecnologies que permetin ajustar els consums a les necessitats reals.

Els signants d’aquest pacte es comprometen també a l’adopció de mesures per incorporar l’adaptació al canvi climàtic en la seva estructura, com l’adaptació de les condicions dels llocs de treball als nous escenaris del canvi climàtic per disminuir els riscos laborals amb una adequació dels horaris i dels equips. També es comprometen a formar i capacitar les persones en mesures d’adaptació al canvi climàtic, amb la incorporació de continguts sobre l’adaptació a les activitats formatives de les organitzacions socials, econòmiques i les administracions públiques. Així mateix, es demana compartir les accions i les bones pràctiques que es realitzin en connexió amb els sectors d’arreu d’Europa, especialment de la zona mediterrània.

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Paisatge, Hidrologia, Meteorologia, flora, fauna, hàbitats, Normativa, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Diputació de Barcelona, Montseny, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, Diputació de Barcelona, ODS, Notícies d'arreu,