caes

Xarxa de Parcs Naturals Fins al 8 de febrer poden demanar quatre recursos del Catàleg de Serveis

La Gerència de Serveis d’Espais Naturals ofereix recursos als ajuntaments de la província per restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres

10/01/2024

En el marc del Catàleg del Pla de concertació Xarxa de Governs Locals 2024-2027, aprovat pel Ple de la Diputació de Barcelona el passat 21 de desembre, la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda ofereix cinc recursos destinats als ajuntaments de la província per a aquest 2024, amb ajuts totals per valor de 170.000 euros. Tres recursos es mantenen dels anys anteriors, mentre que n’hi ha dos de nous. L’objectiu és contribuir a restaurar i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres de la província de Barcelona en un escenari de canvi climàtic i crisi de biodiversitat.

Els recursos vigents són Anàlisi dels espais lliures (SNU) per al desenvolupament de la infraestructura verda local  i Patrimoni natural local: Redacció de projectes, així com Coneguem els nostres parcs, que és un fons de prestació. Com a nous recursos, hi ha Patrimoni natural local: Planificació de boscos municipals i Patrimoni natural local: Execució de treballs. La dotació per als recursos econòmics és de 100.000 euros, mentre que per al fons de prestació són 70.000 euros. A banda, la gerència destina fons propis per a l’execució dels recursos tècnics. El termini per optar a aquests recursos acaba el 8 de febrer, excepte per al Coneguem els nostres parcs, que va acabar el 15 d’octubre de 2023.

L’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda pretén contribuir decididament a restaurar i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres de la província de Barcelona en un escenari de canvi climàtic i crisi de biodiversitat, amb la complicitat dels ens locals de la província, en col·laboració amb les administracions competents i mitjançant la programació de les obres i inversions, la gestió patrimonial, forestal i el Catàleg de Serveis, per a una gestió acurada i especialitzada dels recursos públics.

Des de l’Àrea es vol impulsar la gestió activa i les inversions sostenibles en el patrimoni natural  als ens locals, atenent als objectius de l’Agenda 2030 (ODS 6, 7, 13 i 15) i al Pla d’Energia i Clima, per posar en valor les qualitats intrínseques de la natura i del patrimoni associat (arquitectònic i infraestructures), potenciant la seva contribució essencial a la salut, benestar i qualitat de vida de les persones.

Un dels objectius estratègics de l’Àrea és el de contribuir en la definició de models territorials per al desplegament de la infraestructura verda, tot configurant models territorials de referència per a la ciutadania i per a les administracions públiques.

Aquest objectiu es concreta en quatre línies d’actuació: donar suport als ens locals en matèria de planificació i gestió dels espais lliures (sòl no urbanitzable, S.N.U.); col·laborar en el desplegament de les estratègies de l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres; restaurar i promoure els espais lliures estratègics dels ens locals; i definir i impulsar models de gestió territorial per a la millora de la gestió forestal.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Gestió del medi, Xarxa de Parcs Naturals, Prevenció incendis, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,