Montnegre-Corredor | Xarxa de Parcs Naturals
La mesura permetrà reduir-ne l'alliberament al medi

La importació d'espècies exòtiques a Espanya requereix a partir d'ara d'una autorització prèvia

$urlFileEntry

Mortalitat de tritó verd infectat de Bsal.
Autor: D. Fernández (GRENP)

18/06/2020

El Consell de Ministres del dimarts 16 de juny ha aprovat un decret pel qual s'obliga a tenir una autorització prèvia per importar espècies al·lòctones. L'objectiu és preservar la biodiversitat de la península. Aquesta mesura ha estat molt ben acollida pels biòlegs de la Xarxa de Parcs Naturals, que sovint han de treballar per erradicar espècies exòtiques.

El Reial Decret té com a objectiu evitar l'entrada d'espècies exòtiques invasores d'animals i plantes a l'estat. S'han identificat 1.698 taxons d'animals i plantes amb un potencial invasor que ara ja no poden entrar al país des de fora de la Unió Europea sense autorització expressa.

L'autorització l'ha de donar el Ministerio para la Transición Ecológica y Reto Demográfico a la persona o operador importador després d'analitzar els riscos per garantir que no es tracta d'organismes potencialment invasors ni perillosos per a la salut i seguretat públiques. Ara mateix, l'absència de control mediambiental previ permet la importació anual de milers d'exemplars d'espècies exòtiques amb potencial invasor per a aquaris, mascotes i jardins.

Si analitzen una espècie i es considera desfavorable, aquesta s'eliminarà del llistat de taxons i es començarà el tràmit per incloure-la al Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores. El llistat de taxons s'anirà actualitzant en funció dels nous coneixements.

Segons el Ministerio para la Transición Ecológica, el 2018 a Espanya es van importar 287.059 exemplars vius d'espècies incloses en el Conveni CITES de països de fora de la UE. Un bon nombre són exòtiques potencialment invasores si s'alliberen accidentalment al medi natural. La majoria (235.544) són plantes. Les més perilloses són les aquàtiques, com ara la cua de guilla, que va afectar al Parc del Montnegre i el Corredor.

Entre els animals vius importats inclosos a CITES (51.515), la majoria eren rèptils (33.545), com ara iguanes (1.700) i la falsa tortuga mapa (6.000), a més de cocodrils, caimans i serps verinoses. També hi va haver importacions d'amfibis (2.867) que poden portar fongs patògens letals per als amfibis autòctons. En aquest cas, també es van detectar fongs que afectaven les salamandres al Parc del Montnegre i el Corredor.

compartir

Font de la informació: Ministerio para la Transición Ecológica

Categoria: Montnegre-Corredor, Xarxa de Parcs Naturals, Notícies d'arreu, Paisatge, Biodiversitat, Hidrologia, algues, fongs, flora, fauna, hàbitats, Normativa, Gestió del medi, ODS,