caes
Conservació de la Biodiversitat

Conservació de la Biodiversitat

Navegació

Experiència de control de la planta invasora cua de guilla (Myriophyllum aquaticum) al Parc del Montnegre i el Corredor

Control of invasive plant experience in the Montnegre i el Corredor natural park: Myriophyllum aquaticum.



Autor: Parc del Montnegre i el Corredor

Tipus d'experiència

Maneig hàbitats/ecosistemes Adquisició informació/millora coneixement Maneig espècies


Objecte de conservació sobre el qual actua

  • Fauna: bagra (Squalius cephalus), anguila (Anguilla anguilla), gambúsia (Gambusia affinis) i perca americana (Micropterus salmoides).
  • Flora: cua de guilla (Myriophyllum aquaticum).
  • Gea / sòls: augment de la capacitat del pantà.

Data

01/04/2016 (encurs)


Paraules clau

Myriophyllum aquaticum; cua de guilla; espècie invasora; Squalius cephalus


Keywords

Myriophyllum aquaticum; alien species; Squalius cephalus


Àmbit territorial

Parc del Montnegre i el Corredor


Persona de contacte/responsable

Nom: Mireia Vila Escalé
Correu electrònic: p.montnegre@diba.cat


Instrument de planificació sobre el qual s’emmarca

Pla de seguiment i recerca del Parc del Montnegre i el Corredor


Situació de partida

Es detecta una planta d’aparença exòtica al pantà del Molinot, municipi de Fogars de la Selva, al Parc del Montnegre i el Corredor el 18/07/2014 i posteriorment és identificada com Myriophyllum aquaticum. Té una extensió aproximada de 20 m2 de superfície de la làmina d’aigua i es concentra principalment a les vores del pantà. El pantà té una superfície de 1000 m2. En cap moment s’observa la planta florida. S’informa l’Exocat de la seva presència.

Myriophyllum aquaticum (Cua de guilla) és una planta de la família de les haloragaciàcies que prové de zones tropicals i subtropicals d'Amèrica. És usada en jardineria i aquariofília, i en algun lloc de Catalunya es troba naturalitzada. L’Exocat (any 2012) només té 2 cites d’aquesta planta a l’Annex 1 i especifica que està inclosa al Catálogo español de especies exóticas (RD 630/2013). A Catalunya existeixen 3 espècies del mateix gènere, però són autòctones.

L’espècie fa flors però sembla que només s’expandeix de forma vegetativa per propàguls de la mateixa planta. Al pantà hi ha espècies de peixos autòctons (bagres i anguiles) i el pantà té continuïtat amb la riera de Ramió. Aquesta casuística fa que no sigui recomanable l’ús de cap tractament químic per al control de la planta invasora.

El projecte de dragat té un cost de 8.397,40 € (IVA inclòs) i la redacció del pla de salvament i la seva execució, de 2.088,00 € (IVA inclòs). Durant l’any 2017, els tècnics, guardes i colla de manteniment de la Diputació de Barcelona destinen aproximadament unes 200 hores de treballs al projecte.

 


Objectiu(s) de l'acció

  • Eliminar la planta invasora del pantà.
  • Augmentar la capacitat d’emmagatzematge d’aigua del pantà.
  • Salvar els peixos autòctons del pantà.


Accions concretes previstes/realitzades

  • Es redacta el projecte, es demanen els permisos pertinents i s’informa la propietat.
  • S’instal·la una xarxa transversal a la riera de Ramió i a 40 m aigües avall de la presa del pantà del Molinot per retenir possibles propàgols de la planta invasora.
  • Es buida el pantà amb bomba hidràulica fins a una fondària que permeti la pesca elèctrica (50 cm – 1 m). S’informa la propietat.
  • Es rescaten els peixos autòctons (bagres i anguiles), es canvien dos cops d’aigua per assegurar que no queden restes de planta, es transporten i s’alliberen a la Tordera. Es realitza el control de les espècies al·lòctones de peixos (gambúsia i perca americana). S’informa els Agents Rurals del rescat.
  • Es buida completament l’embassament amb una bomba hidràulica.
  • S’extreuen per dragat, mitjançant màquina giratòria de cadenes amb cullera i retroexcavadora amb pala, uns 80 camions de sediments que contenen la planta invasora i es dipositen i s’estenen a uns camps propers situats aigües amunt del pantà.
  • Es llauren els camps que contenen els sediments i les restes de planta, i se sembren per evitar l’erosió dels sediments aportats.
  • Es realitzen diverses jornades d’extracció manual de la planta invasora (freqüència quinzenal de maig a agost del 2017) posteriors a l’extracció de sediments i planta associada. A l’agost del 2017 es deixa d’extreure la planta manualment perquè es comprova la ineficàcia de l’acció.
  • Es pesquen bagres amb pesca elèctrica al riu Tordera i es retornen els peixos autòctons al pantà per tancar el projecte (tot i la detecció posterior de perca americana i gambúsia). S’informa els Agents Rurals de l’activitat.

Resultats obtinguts

  • L’actuació va permetre que el pantà millorés la seva capacitat d’emmagatzematge d’aigua.
  • La planta invasora Myriophyllum aquaticum no es va poder erradicar del pantà tot i la planificació de diverses jornades d’extracció manual després de l’actuació de buidat i extracció de sediment. Es demostra la gran capacitat d’invasió i de propagació d’aquesta planta. Els gestors creuen que només el desviament de l’aigua del pantà durant un període llarg pot eliminar aquesta planta aquàtica.
  • Després d’estudiar un nou pressupost per fer una nova acció més dràstica (buidat, construcció de comporta de la presa i dessecat del pantà), la direcció conclou que el pressupost no es pot assumir.
  • Els peixos al·lòctons (perca americana i gambúsia) es retroben al pantà només un mes després de la seva eliminació segurament per una actuació intencionada destinada a practicar pesca recreativa il·legal (les perques tenen totes les mateixa mida i la gambúsia garanteix la pervivència de la perca).
  • Apareix un nou focus de la planta a una bassa per abeurar bestiar a la vall de Fuirosos. Li porta un usuari del Parc sense coneixement de la capacitat d’invasió de la planta i per raons estètiques. El detecta una tècnica de MA de l’Ajuntament de Sant Celoni el desembre del 2017. El masover es compromet a treure la planta manualment.
  • El juliol del 2018, s’observa el recobriment total de la làmina d’aigua del pantà per la planta invasora.
  • A finals del 2018, s’observa que la planta ha traspassat uns 100 m aigües avall de la presa del pantà del Molinot a causa de les pluges abundants de la tardor del 2018. El recobriment de planta del pantà ja no és del 100 % i es torna a concentrar en diferents llocs de les vores del pantà.
  • La planta a la vall de Fuirosos a març del 2019 no s’ha extret per part del masover de la finca. Segurament, l’aterrat de la bassa seria la millor opció perquè l’aigua de la bassa prové d’una surgència subterrània. Una altra opció seria tapar la bassa completament per evitar que rebi llum.

Difusió dels resultats

  • Informació del projecte i dels resultats a la Comissió consultiva i Consell coordinació del Parc del Montnegre i el Corredor (2017 i 2018).
  • Visita in situ amb tècnics de la Generalitat de Catalunya (febrer del 2019)
  • Publicació d’una acció de conservació a la web de Conservació de la biodiversitat de la Xarxa de Parcs Naturals gestionats per la Diputació de Barcelona (2019) - (març del 2019).

Dificultats trobades

  • La gran capacitat d’invasió i de propagació de la planta invasora Myriophyllum aquaticum impossibilita la seva erradicació.
  • L'alliberació intencionada de nous peixos exòtics al pantà no permet assolir l’objectiu d’eliminar-los del pantà.
  • Manca de pressupost per realitzar altres accions per erradicar la planta, com l’assecament temporal del pantà.
  • L'expansió de la planta invasora per sota la presa del pantà complica i encareix el projecte inicial o altres projectes que es duguin a terme en el futur proper.

Documents addicionals


Galeria d'imatges


Data d'elaboració de la fitxa

29/03/2019


Wiki de conservación d'Europarc

#language("interest")