caes

Xarxa de Parcs Naturals Es van presentar els programes, accions i materials per a l'accessibilitat a la XPN

La Xarxa de Parcs Naturals, present al I Fòrum d'Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat ENS 2017

06/11/2017

Més de 150 professionals s'apleguen a la Vall d'en Bas per debatre el present i el futur de l'ecoturisme a Catalunya.

La Generalitat de Catalunya, a través de la seva Taula d’Ecoturisme, va organitzar els dies 18 i 19 d’octubre el 1r Fòrum ENS (Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat) a Catalunya. L'esdeveniment va tenir lloc a Can Trona Centre de Cultura i Natura, a la Vall d’en Bas.

Coincidint amb l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, es va inaugurar una cita que va convocar a poc més de cent cinquanta persones del sector públic i privat vinculades al món del turisme i de la protecció de la natura, unes jornades de reflexió i treball en xarxa vers els principals reptes del sector.

Cal dir que el juliol de 2015 es va presentar el “Pla de Foment del Turisme de Natura als Espais Naturals Protegits de Catalunya - Pla NaturCAT2020”, una planificació pionera i inèdita al nostre país que concretava prop de cinquanta accions a desenvolupar per avançar en la consolidació del sector de l’ecoturisme a Catalunya, de la mà dels gestors dels espais naturals, el sector de la gestió i promoció turística i molts altres agents vinculats.

Comunicacions, taules de debat, ponències, sortides de camp

El Fòrum es va organitzar en comunicacions i taules de debat (dimecres matí i tarda); presentació de ponències (dijous matí); sessions de treball en grups (dimecres tarda); i sortides de camp ideals per fer reball en xarxa (dijous tarda).

El Fòrum es va obrir amb la ponència marc “Els deu aspectes clau que no pots oblidar en un projecte d’ecoturisme”, a càrrec de José María de Juan Alonso, president d’Interpret Europe, al que la va seguir una xerrada sobre el “Pla de foment del Turisme de Natura als Espais Naturals Protegits de Catalunya. Pla NaturCAT2020”, a càrrec de Carme Rubió, subdirectora general de Desenvolupament Turístic Territorial, i Xavier Cazorla, secretari tècnic de la Taula Ecoturisme a Catalunya i coordinador del Fòrum. La darrera comunicació del matí va ser  “L’ús ecoturístic dels espais naturals protegits a Catalunya: eines i accions en marxa”, a càrrec de Ferran Miralles, director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Li van seguir dues taules rodones que van aplegar diferents experts en cada un dels temes. La primera: “Com gaudim dels espais naturals sense posar-los en risc? Reptes i eines”, en la qual va participar Ramon Espinach, cap de l’Oficina Tècnica de Parcs Naturals de la Diputació, i una segona sobre “Com consolidem l’ecoturisme a Catalunya? Empreses competitives, turistes amb valors”.

Durant el Fòrum també es a presentar la Marca Ecoturisme a Catalunya (ACT), a càrrec de Jordi Secall, director de màrqueting de l’Agència Catalana de Turisme.

En l’espai “Àgora Projectes d’idees” es van presentar vint projectes d’empreses, entitats i ens públics  en relació a com afronten els reptes que presenta actualment el sector ecoturístic. Una de les vint propostes seleccionades va ser la presentació de “L’accessibilitat a la Xarxa de Parcs Naturals”, a càrrec de Josep Melero, cap de la Secció de Divulgació i Comunicació. Altres iniciatives que no van poder ser presentades per manca d’espai (entre elles, la presentació de "L’app Itineraris Parcs”, a càrrec d’Assumpta Górriz, cap de la Unitat de Suport a la Informació de la XPN) van ser difoses a través del web del Fòrum.

Es preveu que aquest Fòrum tingui continuïtat l'any 2019.

Trobareu tota la informació en aquest enllaç i en el vídeo resum del Fòrum.  

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Planificació i avaluació, Divulgació, Gestió del medi, Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, Educació ambiental, Exposicions, Recerca i seguiment, Notícies d'arreu, Biodiversitat, Educació ambiental, Ponències, Accessibilitat als parcs, general,