caes

Xarxa de Parcs Naturals | Montseny | Collserola | Guilleries-Savassona | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac Un espai web en recull tota la informació

La Xarxa de Parcs Naturals estudia l’impacte del canvi climàtic als boscos dels espais naturals

10/01/2024

Què fa la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona en matèria de canvi climàtic? Ha recollit tots els estudis, seguiments, proves demostratives i assajos realitzats sobre els diferents hàbitats forestals que s’han implementat al llarg dels anys en els espais naturals que gestiona. I també ha avaluat la vulnerabilitat dels boscos a la sequera amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Les experiències més destacades es recullen ara en un nou apartat del web. Alhora, també preveu realitzar al març una jornada tècnica sobre boscos, canvi climàtic i Xarxa de Parcs Naturals on presentarà aquests resultats. 

En els darrers anys, s’ha generat informació sobre l’afectació del canvi climàtic als espais naturals. Ara s’ha fet una anàlisi de les experiències i els seguiments sobre els hàbitats forestals implementats a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i que tenen una relació directa amb el canvi climàtic. La majoria estan realitzats per centres de recerca i altres entitats dedicades al sector forestal o de l’ecologia, com el mateix CTFC, el CREAF i universitats com la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Lleida, entre d’altres.

Un dels elements més destacats que incorpora el web és el Visor de l'afectació del canvi climàtic als boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, un mapa que mostra la vulnerabilitat a l’estrès hídric dels boscos i el risc de mortalitat dels arbres. També es recullen les experiències exemplars més destacades en format de fitxes sobre les evidències del canvi climàtic, les proves demostratives d’adaptació i les accions de gestió que s’han realitzat durant els darrers anys. A partir d’ara, i durant els propers anys, la Xarxa de Parcs Naturals continuarà treballant per a l’adaptació al canvi climàtic dels seus sistemes naturals amb el projecte Life eCOadapt50, projecte europeu liderat per l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona.

El canvi climàtic

En el marc dels seguiments que es fan des de fa temps a la Xarxa de Parcs Naturals, s’ha observat que els sistemes naturals estan canviant, ja que el canvi climàtic està afectant també al patrimoni natural. Per això, s’assagen eines per preparar i adaptar els sistemes naturals d’alt valor que hi ha en aquests espais naturals per acostumar-los a aquest nou escenari.

El clima a la Terra està en constant evolució. El fenomen anomenat “canvi climàtic” té a veure amb les fluctuacions del clima causades principalment per les activitats humanes. Des de l’inici de la revolució industrial, s’observa un increment a l’atmosfera de la concentració de gasos amb efecte hivernacle, entre els quals el més habitual és el diòxid de carboni, i d’altres com el metà o l’òxid nitrós. A més, s’ha observat en els últims anys un increment en la freqüència i intensitat de fenòmens atmosfèrics extrems, com ara sequeres, tempestes i huracans.

Els impactes del canvi climàtic tenen una incidència variable en funció de la regió biogeogràfica. A Europa, la regió mediterrània és considerada la més vulnerable als efectes del canvi climàtic, entre els quals destaquen especialment un increment de la temperatura mitjana, un increment de la freqüència i intensitat dels episodis de sequera i també una reducció de les precipitacions.

Impactes del canvi climàtic sobre els sistemes naturals

Els efectes del canvi climàtic tenen un impacte molt important sobre les dinàmiques dels sistemes naturals. A mesura que el clima esdevé més calorós, les comunitats vegetals i animals han de pujar en latitud o en altitud per continuar vivint en les condicions que els són adients. La pujada en latitud sovint implica llargs desplaçaments que tenen lloc molt lentament, i en molt casos no totes les espècies poden reeixir a la velocitat actual del canvi del clima, o aquests moviments es poden veure dificultats per barreres naturals o antròpiques.

Quan la  pujada en altitud no és possible a causa de factors físics o orogràfics (pendent excessiu, sòl poc desenvolupat, manca d’aigua al sòl, etc.), es poden produir extincions locals. Els arbres sotmesos a l’estrès que causa el canvi climàtic (increment de les temperatures i efecte de les sequeres) van perdent vigor i esdevenen més vulnerables a malalties. A més, aquestes condicions més seques i caloroses incrementen el risc d'incendi forestal.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Webs, Xarxa de Parcs Naturals, Montseny, Collserola, Guilleries-Savassona, Marina, Litoral, Montesquiu, Foix, Garraf, Montnegre-Corredor, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Prevenció incendis, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,